Милица Гладнишка ще излезе на сцената на Летния театър в Бургас

Милица Гладнишка ще излезе на сцената на Летния театър в Бургас

С концертния спектакъл "Оскарите в музиката" с участието на Милица Гладнишка ще бъде открито тазгодишното XIV издание на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров'2021" на 8-ми юни от 20.30 часа в Летния театър в мордсия град. Тази година за първи път фестивалът, реализиран от Държавна опера - Бургас и Община Бургас започва през юни.

В програмата този месец са включени две оперни гали, концертни спектакли, детска постановка, танцова гала. На 8-ми юни, вторник, публиката в Летния театър ще има възможност да чуе избрана селекция от музикални хитове, звучали в холивудски продукции, наградени от филмовата академия със статуетка "Оскар". Зад диригентския пулт на концертния спектакъл "Оскарите в музиката" застава маестро Левон Манукян. Оригиналният сценарият и тематичната мултимедия са дело на Юлия Манукян. На пианото ще бъде Планинка Карагьозова. Популярна и обичана музика, влязла завинаги в световната музикална съкровищница, звучала във филмите "Красавицата и Звяра", "Аладин", "Мръсни танци", "Flashdance", "Джеймс Бонд", "Армагедон", "Роки", "Междузвездни войни", "Доктор Живаго", "Властелинът на пръстените" и др., ще въведе присъстващите в Летния театър в света на Седмото изкуство – чрез мултимедия с излъчени кадри от филмите, от които ще звучи съответният саундтрак, в изпълнение на оркестъра на Държавна опера – Бургас. Утвърденият проект на диригента Левон Манукян вече е известен на почитателите на филмовата музика из цялата страна. Колекцията от подбрани кинохитове е любима на меломаните и проектът неизменно се радва на интерес от страна на публиката.

В рамките на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" не е забравила и своите най-малки зрители. В програмата за месец юни е включена операта за деца от Александър Йосифов "Пинокио", която ще донесат настроение, усмивки и щипка поука за тях. Музикалният спектакъл в стил "Дисни" ще бъде представен на 12-ти юни от 17 часа в Летния театър. Режисурата, сценографията, костюмите и пластиката на великолепната постановка са на Денис Иванов. Диригент-постановчик е младият маестро Цанислав Петков. Помощник-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов. В ролите децата и техните родители или придружители ще видят: Бранимир Недков – Пинокио., Петър Тихолов – Джепето /Татко Карло/, Малвина – Стефка Христозова, Лисана – Лина Пеева, Котаран – Мирослав Димитров, Чичо Монти – Диман Панчев, Арлекин – Милен Динолов, Пулчинела – Весела Апостолова, Карабинера – Иван Грозев, Барман – Александър Перперлиев, Съдия и Доктор – Веселин Спасов. Постановката е красив калейдоскоп от обичан приказен сюжет, герои, които са придобили измерения на реликви – за деца и за пораснали такива, емоционалност, драматизъм, трогателни развръзки и, разбира се, вездесъщата поука от приказките, която ни припомня, че за колкото и мъдри да се смятаме, не можем да избягаме от нещата, които са ни учили, още докато сме били деца – да бъдем чистосърдечни, творящи добри дела, всеотдайни в отношенията си и да съхраняваме в най-щателно пазеното кътче на сърцето си надеждата за Синята фея, която сбъдва желания… 

На 15-ти юни от 20.30 часа на сцената на Летния театър солисти, оркестър, хор и балет на Бургаската опера ще представят блестяща "Йохан Щраус гала" с диригент Цанислав Петков, концертмайстор – Ваня Златева.

На 19-ти юни, също от 20.30 часа в Летния театър ще бъде оперната гала "Вива Пучини" зад диригентския пулт застава маестро Иван Кожухаров, концертмайстор – Йордан Ковачев. В мащабната гала участват солисти, оркестър и хор на Държавна опера – Бургас.

На 23-ти юни, от 21 часа на откритата сцена в Приморския парк ще бъде концертът "Традиция и класика с Нина Николина", диригент – един от най-младите диригенти в България – Георги Милтиядов, концертмайстор – Ваня Златева, с участието на: Калин Вельов – барабани и перкусии, Мартин Ташев – тромпет и вокал, Ясен Велчев – клавишни,Таня Първанова – вокал, оркестър на Държавна опера – Бургас.

На 26-ти юни от 20.30 часа, също на сцената на Летния театър, ще бъде представена блестяща Танцова гала, със специалното участие на Марта Петкова, примабалерина на Софийската опера и балет. В атрактивната гала – по идея на Галина Калчева, репетитор на балета към Бургаската опера, участват: солисти на Държавна опера – Бургас, танцова школа "Дюн" с ръководител Петя Стойкова, Клуб по спортна акробатика "Нефтохимик 2011" с ръководител Диана Колева, Клуб по спортни танци „Бургас 1975“ и ансамбълът на балета на Държавна опера – Бургас.

Последното събитие в рамките на Бургаските музикални празници за юни е концертът с филмова музика "Цигулката в киното" - на 30-ти юни от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас. Зад диригентският пулт застава Йордан Дафов, концертмайстор - Ваня Златева, солист - Чавдар Вълков, цигулка, който, заедно с оркестъра на Бургаската опера ще изпълни музикални мотиви от филмите "Червената цигулка", "Гладиатор", "Списъкът на Шиндлер", "Маската на Зоро", "Кръстникът", "Мисията", "Розовата пантера", "Мисията невъзможна", "Карибски пирати", "Дами в лилаво" и др.

Галерия