С перо от гларус подписват примирието между Созопол и Несебър

На церемонията е поканен и кметът на Поморие Петър Златанов. Примирието се сключва между градовете-държави Аполония и Месамбрия с посредничеството на Анхиало и бог Посейдон по случай 2620-та годишнина от основаването на Созопол.

 

Повод за примирието става война, избухнала преди 22 века между двата града. Сведенията са от декрет на Аполонийското народно събрание открит в атничния град Истрия, днешна Румъния, разположен на делтата на Дунав. Декретът е датиран от края на III век преди Христа. Той разказва, че Месамбрия вероломно напада и завзева Анхиало - град на аполонийците. След това месамбрийската флота достига до Аполония и разграбва храмовете на Аполон без да успее да завладее града. Аполонийци призовават на помощ съюзниците си от Истрия. Истрийската флота се командвала от наварха Хегесагор - син на Моним. С общи усилия разбиват и завземат Анхиало.

Оттогава датира и традицията всяка година да се подписва споразумение между двете враждуващи страни.

Кметовете на двата града ще сложат подписите си под документ, изрисуван от художника Иван Бахчеванов. В горния ъгъл са изобразени две светици - Дева Мария и света Марина - закрилници на Несебър и Созопол. Подписването на важния документ ще стане с перо от гларус.

Двамата градоначалници ще получат и икона на свети Николай чудотворец, изработена от Иван Бахчеванов. За измайсторяването им той е използвал стара технология, а за иконата е взаимствал най-стария образ на свети Николай познат в православния свят.

Снимка Етелка Пирева