Марта Петкова влиза в ролята на Китри. Снимка Държавна опера Бургас

Марта Петкова влиза в ролята на Китри. Снимка Държавна опера Бургас

С премиерата на балета "Дон Кихот" по музика на Лудвиг Минкус откриват тази вечер XV-то издание на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров". Началото ще бъде дадено в 20.30 часа в Летния театър на Бургас. Режисьор на спектакъла е Галина Калчева. На сцената ще танцуват примабалерината на Софийската опера и балет Марта Петкова и премиер балетиста на Софийската и Бургаската опера Емил Йорданов.

Хореография на "Дон Кихот" е на Мариус Петипа и Александър Горски, сценографията е на Иван Токаджиев, костюми – Яна Дворецка, асистент-режисьор е Лина Пеева. В ролите в премиерния спектакъл на 7-ми юни публиката в Летния театър ще има удоволствието да види: Китри - Марта Петкова, гост, Базил - Емил Йорданов, за ролята се готви и премиер балетистът Даниел Тичков, който ще танцува в спектакъла на "Дон Кихот" на 15-и август.  В образа на Дон Кихот ще бъде Петър Тихолов, Санчо Панса - Яни Ангелов, за образа на Еспада се готвят Теодор Цаков и Емил Йорданов, като на премиерния спектакъл ще се представи Теодор Цаков. За ролята на Мерседес репетират Яна Бердута и Натали Иванова. Приятелки на Китри са: Даниела Туртуманова-Стоянова, Натали Иванова, Яна Бердута, Лая Рамон, приятели на Базил - Даниел Тичков, Кирил Филипов, Стоян Фъртунов. Като Гамаш публиката ще види Даниел Димитров, който отскоро е в трупата на Бургаската опера. За ролята на Повелителката на дриадите се готвят Емона Георгиева и Лая Рамон, за образа на Амур - Събина Косева и Ивана Фиалковска. В "Цигански танц" участват: Ива Овчарова, Натали Иванова, Кирил Филипов, Лоренцо ще бъде Светлан Николов, Кръчмарка - София Ловджиева. В балетния спектакъл участват и артистите от ансамбъла на балета към Държавна опера - Бургас, ученици от балетните класове на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас.

Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" се организират от Държавна опера - Бургас и Община Бургас и ще продължат до 5-ти септември.