Кметът на Община Средец Иван Жабов и екипът му продължават работата по Деултум. Снимки Лина Главинова

Кметът на Община Средец Иван Жабов и екипът му продължават работата по Деултум. Снимки Лина Главинова

С проект за близо 6 млн. лева Община Средец ще превърне Националния археологически резерват "Деултум - Дебелт" в туристическа атракция. Проектното предложение е готово, предстои да бъде проведено обществено обсъждане. До 10-ти октомври проектът на Общината трябва да бъде внесен в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С него ще се кандидатства за финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж", приоритетна ос "Туристически атракции".

"Това е още една крачка напред в развитието на резервата. Чрез този проект ще бъдат създадени нови работни места. Това ще помогне за развитието на село Дебелт, както и за привличане на повече туристи", обясни кметът на Община Средец Иван Жабов.

Проектът предвижда да бъдат изградени алеи и 22 дка от резервата да бъдат обхванати с ограда, което ще гарантира легалното влизане на територията му. В момента на терен, където се извършват археологически разкопки, може да влезе всеки, защото няма начин за бъде извършван контрол. "Затова и не може да се каже с точност, колко туристи посещават Деултум. Отчитат се само тези, които влизат в музея и си купуват билет, останалите не могат да бъдат обхванати", обясни кметът Жабов.

"По проект ще бъде изграден паркинг за автобуси, заведение за хранене, преместваеми обекти, където ще бъдат представени античните практики. И най-важното - ще бъде извършена консервация и реставрация на обекта", каза Петя Шиварова, която ще бъде ръководител на проекта на Общината.

"Ако е необходимо ще бъдат изградени два паркинга от двете страни на пътя и пасарелка за безопасното преминаване на пешеходците", допълни кметът Жабов.

"Социализацията ще помогне за по-добра достъпност на резервата за посетителите. Това е най-големият архитектурен парк у нас на открито и е хубаво да бъдат обезопасени и обектите, които се проучват. През годините е правена аварийна консервация. Благодарим на Община Средец, че застава зад нас за да продължим", каза Красимира Костова - директор на Общинския истрически музей в Средец, част то който е и НАР "Деултум - Дебелт".

Новата сграда на музея в Дебелт бе изградена по спечелен от Община Средец проект - "Деултум - врата към загадъчната Странджа". Той бе реализиран по Оперативна програма "Регионално развитие". Проектът е на стойност 2 784 000 лева. Съфинансирането от страна на общината възлиза на 490 574 лева. Проектните дейности приключиха в края на 2015 година и той е въведен в експлоатация на 1-и ноември същата година. Официалното базата бе открита на 10-ти април 2016 година от премиера Бойко Борисов.

През 2020 година ще се навършат 40 години от началото на археологическите проучвания в Деултум.

През тази година бяха открити няколко ценни находки. Едната от които - римска диплома на император Андриан, която привлече погледите на световната археология и специализираните списания към Деултум.

Галерия