Максим Цеков и Софи Друмл изнесоха концерт във Флора - Бургас. Снимки Авторът

Максим Цеков и Софи Друмл изнесоха концерт във Флора - Бургас. Снимки Авторът

С изпълнение на рапсодия "Вардар", опус 16 за цигулка и пиано, на композитора Панчо Владигеров закриха XXV издание на Австрийски музикални седмици в Бургас. Дуото Максим Цеков - цигулка и Софи Друмл - пиано бе аподирано бурно от дошлите на заключителния концерт от програмата на тазгодишното издание на музикалните седмици. Те се организират от Австрийското посолство София и Община Бургас, съвместно с почетния консул на Австрия в Бургас Радостина Иванова.

Специален гост на закриването на Австрийски музикални седмици бе новият търговски съветник на посолството на Република Австрия в България Филип Купфер.

Той поздрави бургазлии, събрали се в залата на експозиционен център "Флора", и рецитира на чист български език припева на националния ни химн: 

"Мила Родино,

ти си земен рай!

Твойта хубост,

твойта прелест,

ах, те нямат край".

Филип Купфер призна, че Югоизточна Европа му е близка на сърцето. Той представи Максим Цеков и Софи Друмл, на чиито изпълнения бургазлии се насладиха. Максим Цеков е роден в Австрия, но е с български корени. Музикантът на правилен български език представи композиторите и произведенията, които двамата със Софи Друмл изпълниха.

Публиката чу Лудвиг ван Бетовен - "Соната за пиано и цигулка" № 4, ла минор, оп. 23; Франц Шуберт - "Соната (сонатина) за пиано и цигулка" № 2, ла минор, D'385; Ерих Корнголд - "Четири пиеси", oп.11 из музиката от "Много шум за нищо" от У. Шекспир; Панчо Владигеров - рапсодия "Вардар", оп.16 за цигулка и пиано.

Специални гости на закриването на Австрийски музикални седмици бяха зам.-областният управител Асен Бонджев, зам.-кметът по култура в Община Бургас Йорданка Ананиева, бившият областен управител Вълчо Чолаков и други.

 

 

Галерия