Членове на дружеството в Созопол участваха във възстановката по посрещането на бежанците в далечната 1913 г. Снимки Лина Главинова

Членове на дружеството в Созопол участваха във възстановката по посрещането на бежанците в далечната 1913 г. Снимки Лина Главинова

С възстановка на посрещането на тракийскките бежанци през 1913 година и изрисуване на пъстра шевица отбелязаха инициативата "Завръщане към корените" в Бургас. Тя събра наследници на тракийски бежанци от цялата страна. Срещата се организира от тракийско дружество "Странджа", Съюза на тракийските дружества в България и Община Бургас. За участие в нея пристигна и председателят на Съюза на тракийските дружества у нас Красимир Премянов, който поздрави председателя на клуб "Странджа" за добрата организация и за съживяване на тракийските традиции в Бургас.

Срещата започна с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на капитан Петко войвода, Михаил Герджиков и Георги Кондолов в Морската градина в Бургас. Шествието тръгна от Морската градина, за да стигне до Морска гара, където акостира кораба с тракийските бежанци. Така бе пресъздадена ситуацията от далечната 1913 ггодина когато българите са бягали от пределите на тогавашната Османска империя към майка България.

"Завръщане към корените" продължи със засаждане на странджански дъб, в основата на който бе поставено послание за идните поколения. А деца и младежи на възраст от 8 до 18 години изрисуваха 13-метрова тракийска шевица.

Галерия