Бели балони полетяха в небето в края на церемонията. Снимки Алеф

Бели балони полетяха в небето в края на церемонията. Снимки Алеф

В Бургас отбелязаха 81 години от Хлокоста. Възпоменанието се състоя пред паметната плоча с официален ритуал, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Потомци на спасители и спасени преклониха глава пред паметта на смели и доблестни българи и бургаски общественици, които не са допуснали техните съграждани от еврейски произход да бъдат депортирани с ешалоните на смъртта. Наред с имената на Димитър Пешев,  Митрополит Кирил, екзарх Стефан, Асен Суйчмезов, Петър Михалев, Владимир Куртев, Иван Момчилов от трибуната прозвучаха имената и на Дянко Пръвчев, Петко Росен, Любчо Зурков, Петър Велчев и много други обикновени хора от Бургас, които не са допуснали трагедията, която сполетява еврейските общности в Европа, да застигне и бургаските евреи.

"Когато минавате край този паметник обърнете се и вижте три думи, изписани на него. Те съдържат същността на днешния ден – памет /Да помним/, съпричастност и смелост.  За тях винаги има място в нашия живот. Да бъдем съпричастни – това е истинската човешка същност. Надеждата ни е вие да помните и да пренесете това през годините", каза Диана Саватева - зам.-кмет в Община Бургас.

Към небето полетяха десетки балони с техните послания: любов, разбирателство, не на войната, не на насилието и геноцида.

Галерия