Колежът по туризъм посреща 50-я си рожден ден с обновен корпус. Снимки Пресцентър ИУ - Варна

Колежът по туризъм посреща 50-я си рожден ден с обновен корпус. Снимки Пресцентър ИУ - Варна

С водосвет бе открит обновения Трети корпус на Икономическия университет във Варна, където се помещава Колежа по туризъм. Лентата на обновената база беше прерязана от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, областния управител на Варненска област Стоян Пасев, кмета на Община Варна Иван Портних и ректора на ИУ – Варна проф.д-р Пламен Илиев.

Сред официалните гости на събитието бяха още народните представители Емилия Милкова и д-р Руслан Тошев, ректори на висши училища, представители на Община Варна, на академичната общност и др.

Проф. д-р Пламен Илиев благодари на МОН и на Община Варна за подкрепата при реализирането на проекта за реновиране на Трети корпус, а директорът на Колежа по туризъм доц. д-р Генка Рафаилова припомни историческото развитие на учебното заведение, което през 2018 г. навлезе в своята 55-а годишнина.

"Радвам се, че съм тук за откриването на сграда на колеж с 55-годишна история, който си нямаше досега собствен дом", каза в поздравлението си министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който дойде във Варна специално за академичното събитие. "Откривайки тази сграда, ние не само решаваме проблема на Колежа по туризъм, но и на Националното училище по изкуствата, което ще има възможност самостоятелно да ползва сградата", допълни министърът.

"1000 души да се борят за едно място в ИУ – Варна и в частност – за Колежа по туризъм", пожела на учебното заведение областният управител Стоян Пасев.

Колежът по туризъм е основно звено на Икономическия университет във Варна. През 2018 година той празнува своя юбилей. Той е приемник на първото в България висше училище за подготовка на специалисти за индустрията на туризма, хотелиерството, ресторантьорството и свободното време,  създадено  през 1963 г.  и получило  обществено признание като Институт по международен туризъм (ИМТ).

Галерия