Конкурсът е учреден през 2006 година

Конкурсът е учреден през 2006 година

Започва приемането на стихосбирки за седмото издание на Националния конкурс за поезия "Христо Фотев", което ще се проведе през 2020 година. В него може да се включват стихосбирки, издадени през 2018 и 2019 година. Книгите трябва да се изпратят в периода от 23-ти октомври 2019 г. до 1-ви януари 2020 г.

Националният конкурс за поезия се посвещава на големия поет Христо Фотев. Той е учреден през 2006 година и се организира от Община Бургас, Министерството на културата, Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Сдружение "Бургаска писателска общност".

По статут конкурсът се провежда на две години. Наградите се връчват в Бургас на рождения ден на Христо Фотев - 25 март.

За наградата за поезия "Христо Фотев" могат да кандидатстват български поети, издали книги през последните две години. Книгите, участвали в конкурса не се връщат на авторите. Даряват се на Регионална библиотека "П. К. Яворов" Бургас. Книгите се изпращат на адрес: Отдел "Култура", за конкурса "Христо Фотев", Община Бургас, улица "Александровска" № 26. 8000 Бургас.

Авторът, определен за носител на националната награда "Христо Фотев", получава пластика "Златно перо" от Съюза на българските писатели, парична премия в размер на 2000 лева и диплом от Община Бургас.

Наградата се връчва на специална церемония с рецитал по стихове на Христо Фотев и наградения поет.