Пакетите бяха събирани в продължение на 14 дни. Снимки Областна управа

Пакетите бяха събирани в продължение на 14 дни. Снимки Областна управа

Над 500 пакета с играчки, книжки, нови дрехи, памперси, обувки, козметика и хранителни продукти за деца бяха събрани в рамките на благотворителната инициатива "Елха на доброто", която е в сградата на Областна администрация - Бургас. Пакетите ще зарадват десетки деца от социално слаби семействата, както и деца, настанени в приемни семействав Бургас и областта в навечерието на светлите празници - Рождество Христово и Нова година.

Кампанията на Областният координационен механизъм за деинституционализация на деца с подкрепата на Областна администрация Бургас се провежда за шеста поредна година. Освен храна, памперси, дрешки и играчки за бебета и деца до 3-годишна възраст от семейства за първи път тази година призивът беше и за подаръци за деца до 18 години, настанени в приемни семейства по проекта "Приеми ме".

"Това е най-успешната година за каузата на Областния координационен механизъм за деинституционализация. Доброто в хората не e илюзия. Отрупаната елха е благоденствие и знак за доброта и щестрост. Благодаря на всички, които се включиха и тази година в каузата. За това, че направиха възможна Коледата на децата и семействата им в нужда. Благодаря на всички за щедростта, добрината и съпричастността. Благодаря ви за големите сърца!", каза областният управител Мария Нейкова, която е и председател на ОКМД.

Председателят на Общинския съвет-Бургас Севдалина Турманова, която е и учредител на ОКМД заедно с "Надежда и домове за децата – клон България" сподели, че кампанията "Елха на доброто" е разпознаваема вече сред обществеността и е очаквана. "Щастлива съм, че в лицето на областния управител проф. Нейкова има приемственост и пълна подкрепа в реализирането на кампанията. Нека пребъде инициативата, за да греят все повече усмивки върху детските личица, да внесем спокойствие в домовете на нуждаещите си и ние, като общество, да сме обединени в това да правим добро", каза още Севдалина Турманова.

В благородната инициатива се включиха редица организации, училища, фирми, граждани и служители на Областна администрация Бургас. Адаптирани млека, памперси, бебешки каши и пюрета, дрехи, играчки, книги, обувки, храна подариха и "Зонта клуб Бургас", клуб "Жени в науката", БЧК, женско сдружение "Самосъзнание", Бургаски свободен университет, деца от бургаски училища, семейства и много др.

В деня преди Бъдни вечер социалните работници и регионалния координатор на "Надежда и домове за децата – клон България" и специалисти от проекта "Приеми ме" ще посетят всички деца в риск, с които през годината е работил Координационният механизъм и ще зарадват децата и семействата от всички общини на Бургаска област.

Галерия