Събраха в двуезичен каталог икони от фонда на Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски". Представянето на албума "Икони от Странджа и региона на Бургас" е днес от 16.00 часа. Проект е осъществен с финансовата подкрепа на Министерство на културата по програма "Финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства".

Галерията притежава една от най-ценните и уникални колекции от църковна живопис от региона на Бургас и Странджа. Иконите, които показваме в този каталог са представителна извадка на образци от ХVI до началото на ХХв. Професионално са заснети и представени 115 броя икони, царски двери, олтарен кръст и техни детайли от фонда на БХГ "Петко Задгорски". Четиридесет (40) броя от тях не са показвани и представяни пред широката публика. Те са почистени, реставрирани, консервирани и експонирани в иконна зала на галерията.

В експозицията от икони на Бургаската художествена галерия, можем да срещнем изключително разнообразие, като стилистика и подход на работа на иконописците,като малкото икони от черноморските градове са едни от най-старите образци в сбирката.

Проектът е реализиран от екип - Климент Атанасов, реставратор на иконите, Георги Динев, съставител, Мария Алексиева, съставител, Лилия Моллова, съставител, Петър Пецин, художник на корицата, Емил Спасов, фотография.

Рецензии: проф. д-р Марин Добрев, директор на ХГ – Стара Загора, Георги Динев, директор на БХГ "Петко Задгорски".

Партньори по проекта - Община Бургас Художествена галерия Стара Загора културен център "Морско казино", Бургас, Дружество на художниците – Бургас СБХ ,град София НХА – филиал Бургас.