Състав на административния съд образува дело по жалбата на Живко Гърков (на снимката). Снимки Лина Главинова

Състав на административния съд образува дело по жалбата на Живко Гърков (на снимката). Снимки Лина Главинова

Състав на административния съд в Бургас даде ход на дело по жалба на Живко Гърков, кандидат за кмет на община Средец, издигнат от СДС. С жалбата си той иска повторно преброяване на бюлетини в десет от общо 39 Секционни избирателни комисии, които са на територията на община Средец.

В съдебната зала Живко Гърков дойде заедно с адвоката си. Към тях се присъедини и Иван Кичев - кандидат за кмет на Средец от БСП, който загуби още на първия тур. На втория тур БСП подкрепи Живко Гърков, издигнат от СДС. 

В съдебната зала председателят на Общинската избирателна комисия Ирина Камбурова заяви, че жалбата на Гърков е неоснователна. Според защита на избрания кмет на общината Иван Жабов, жалбата е неоснователна, тъй като не е депозирано възражение или жалба в нито една от тези СИК-ове от страна на жалещия изборния резултат Гърков.

Съдът даде ход на делото по същество. В съдебната зала бяха отворени чувалите с изборните книжа на СИК-ове с номера - 039, 017, 018, 001, 007, 040, 021, 043, 030 и 042. Защитата на Живко Гърков поиска четири от отчетените за недействителни бюлетини в СИК 039 да бъдат зачетени от съда като действителни, както и 2 недействителни бюлетини в СИК 017. При броенето на бюлетините в същата секция защитата на Иван Жабов оспори 5 бюлетини, посочени като недействителни за него да бъдат счетени като действителни. Оспорване на отчетени за недействителни бюлетини и за двамата кандидати имаше и при броенето на гласовете в СИК 018. В останалите секции, след преброяване отново на недействителните бюлетини и тези с отбелязване "Не подкрепям никого" нямаше оспорване от адвокатите на двете страни, които имат отношение по жалбата.

Защитата на Живко Гърков пледира изборът на кмет на общината да бъде обявен за недействителен, защото изборните книжа от СИК 039 не са съхранявани според методичните указания на ЦИК и не бил посочен час на полагане на подписите от страна на членовете на комисията. 

Председателят на ОИК настоя жалбата да бъде оставена без решение и съдът да приеме решението на ОИК за законосъобразно и правилно. "Съдът установи по безспорен начин, че въпреки дребните нарушения на методичните указания, те не променят вота на избирателя и кореспондират с отразеното в протоколите на ОИК", допълни Камбурова.

Защитата на Иван Жабов настоя съдът да отхвърли жалбата на Живко Гърков и да потвърди решението на ОИК - Средец като законосъобразно, защото направените твърдения за съществени изборни нарушения не са установени, напротив.

В 039 СИК според избирателните списъци има 305 гласоподаватели. На втория тур на местните избори в община Средец, който се проведе на 3-ти ноември, бюлетина в тази СИК са пуснали 182 души. За Иван Жабов са гласували 134 души, а за Живко Гърков - 41.

Иван Жабов спечели втория тур на местните избори с 49,57% от упражнили правото си на глас, а за Гърков са гласували – 49,05%.

Решението на съда по жалбата ще стане ясно в законови срокове.

Галерия