Константин Бачийски (вляво) жали решението на Общинската избирателна комисия в Бургас. Снимки Авторът

Константин Бачийски (вляво) жали решението на Общинската избирателна комисия в Бургас. Снимки Авторът

Административният съд в Бургас уважи жалбата на Константин Бачийски - председател на "Средна европейска класа" във връзка с резултата от местните избори, които се проведоха на 29-ти октомври. Според нея, има констатирани нарушения при отчитане на гласовете, като например действителни гласове са обявени за недействителни, гласове подадени за СЕК са броени като действителни за друга политическа партия и други. Жалбоподавателят твърди, че така отчетените резултати влият на броя на мандатите в Общинския съвет по отношение на листата на СЕК.

Зала 7 на Административния съд се оказа тясна за всички, които имат отношение по жалбата. Константин Бачийски се яви с двама адвокати - Богдан Йорданов и Диан Дунев. Общинската избирателна комисия, която е страна по делото беше представена от председателя Фани Семерджиева и адвокат Георги Михов. Като страна по жалбата се явяват и избраните общински съветници. Една част от тях се явиха лично и представлявани от адвокат, мнозинството не се яви, но изпрати свои адвокати, а имаше и такива, които се явиха в съда без съдебен защитник.

Повече от два часа продължи първото заседание по жалбата, след като съдът даде ход на делото, тъй като нито жалбоподателят, нито една от заинтересованите страни бе против това. В хода на първото заседание адвокат Богдан Йорданов изтъкна мотивите по жалбата, с които неговият клиент Константин Бачийски настоява за оглед и експертиза на бюлетините във всички 339 Секционни избирателни комисии в община Бургас. От своя страна адвокатите, които бяха в залата, за да защитават интересите на своите клиенти заявиха, че не са налице правни основания за това и поискаха да се впише и поемане на разноските за адвокатските хонорари. Според един от защитниците, жалбоподавателите се домогват до още един тур на изборите. Всички защитници бяха категорични, че в жалбата няма посочени конкретни нарушения.

"Няма легално значение на съществени и несъществени доказателства. Съществено е всяко решение, което се отразява на изборния резултат", заяви адвокат Йорданов. Той се позова на практика на Административния съд в Плевен, потвърдена от Върховния административен съд, с което се е променил състава на Общинския съвет в града.

"Допускането на оглед и експертиза ще е прецедент и лоша практика. Това обезсмисля работата ни. В залата имам депутати, които могат да направят промени в Изборния закон и да носим бюлетините направо в съда", заяви Фани Семерджиева.

По време на заседанието бе повдигната и темата, че СЕК е имала свои членове в секционните комисии, тъй като е парламентарно представена. "70 човека имахте, Коце", заяви адвокат Христина Хаджиатанасова - избрана за съветник от листата на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България". Председателят на партията Константин Бачийски заяви, че думите й не отговарят на истината и че той не е подавал нито едно име за член на СИК. Партията е имала регистрирани 246 застъпници.

След като стана ясно, че съдът открива процедура по оспорване на протоколите на всички 339 СИК, адвокатите на заинтересованите страни заявиха, че ескпертиза с вещи лица ще изкриви изборния резултат.

Съдът определи, че допуска извършването на вещо техническа експертиза на бюлетините от всички секции. До 15-ти ноември страните по делото трябва да посочат вещи лица, които обаче не трябва да са членове на СИК-ве в община Бургас. Имената се приемат до 17.00 часа на 15-ти ноември, след което в закрито заседание съдът ще се произнесе. Следващото заседание е насрочено за 1-ви декември.

"Радвам се, че съдът уважи жалбата ни, той като бяха направени неправилно отчитане на гласовете и некоректно отразяване на изборния резултата", заяви след края на заседанието Константин Бачийски.

СЕК получи на местните избори 3 435 гласа или 6.83%, което им отреди 3 мандата. Според жалбоподателите обаче, заради нарушения им е отнет мандат.

Галерия