Десислава Георгиева се изповяда в миниатюри във втората си стихосбирка Време без думи. Снимки Лина Главинова

Десислава Георгиева се изповяда в миниатюри във втората си стихосбирка Време без думи. Снимки Лина Главинова

"Много съм развълнувана. Когато избирах мястото за премиерата на книгата си "Време без думи" исках то да бъде нетрадиционно. Всичко, което  правя, трябва да е различно. През последните години няма български автор, който да е издал книга на два езика, поне аз незнам", сподели Десислава Георгиева пред стотиците гости и приятели на премиерата на втората си стихосбирка "Време без думи". От големите сини очи на момичето с къдриците (това е заглавието на първата стихосбирка на авторката), потекоха сълзи. Вълнението на Деси обхвана за миг десетките гости, препълнили двора на галерия-музей "Георги Баев" в Бургас. Авторката благодари на хората, които са част от нейния празник.

Да споделят радостта на Деси дойдоха Златина Дукова - член в Комисията за защита от дискриминация, генералният консул на република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, зам.-кметът по култура в Община Бургас Йорданка Ананиева, Агатаполски епископ Йеротей, общинските съветници - Калояна Живкова и Димитрина Буланова, общинският лидер на БСП - Бургас - Живко Господинов, Мария Бенчева - директор на Регионална библиотека "Пейо Яворов", директорите на бургаски училища - Роза Желева на ПГМЕЕ, Коста Папазов на ПГЕЕ "Константин Фотинов", Виктор Григоров на СУ "Иван Вазов", бившият областен управител Любомир Пантелеев, д-р Снежа Згурова. Не е нужно да припомняме, че тук на премиерата бяха представители на различни политически партии, общественици, колеги-журналисти, приятели и близки на авторката. Цветя изпратиха председателят на ОбС - Бургас Костантин Луков, кметът на Бургас Димитър Николов и кметът на Средец Иван Жабов.

"След 9 години от издаването на първата й книга "Момичето с къдриците". Деси отново ни събра. Този двор не може да побере всички нас. Значи, че след 9 години Деси има много приятели. Всичко в книгата е написано за Истанбул. От миниатюрите се усеща аромата, красотата, на Истанбул. Защо, този вечен магически град е вдъхновил Деси? Защото Истанбул е много повече от това, той е много голям, има много любов и ритъм в него. Миниатюрите разкриват колко различна е авторката, чувствена и смела да сподели открито своите емоции", започна представянето на "Време без думи" Тони Димчева. Ласкавите, искрени и приятелски думи на Димчева се допълваха на фона на  филмова инструментална музика на популярния турски композитор Мелих Кибар. Повече от час Деси раздаваше автографи на всички дошли на премиерата на втората стихосбирка.

"Време без думи" е двуечизна - на български и турски език. Редактор на книгата е поетесата Калина Тельянова, а тя е издадена от "Либра скорп". Фотографиите в книгата са на Недрет Бензет.

Освен книгата, гостите отнесоха със себе си и ръчно изработени бисквити със заглавието на книгата, изработени от бургазлийката Гергана Стоянова.

Галерия