Зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев представи в продължение на час проекта за бюджет на общината за 2022 година. Снимки Черноморие-бг

Зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев представи в продължение на час проекта за бюджет на общината за 2022 година. Снимки Черноморие-бг

Общински съветници и двама земеделски производители участваха в общественото обсъждане на проекта за бюджет на община Бургас за 2022 година. В залата на Общинския съвет присъстваха почти половината от общо 51 общински съветници, някои от управителите на общински дружества, кметът на Българово Йордан Йорданов, зам.-председателят на Търговско-индустриална камара Видка Вълчева, представители на ОЗБГ и членове на СЕК, журналисти. Жителите на общината, които са пряко заинтересовани от макро рамката и как ще бъдат разходвани средствата, отсъстваха от общественото обсъждане.

Проекта за бюджет бе представен от зам.-кметът по бюджет и финанси в общината Красимир Стойчев. А на въпросите отговаряха и другите зам.-кметове - Весна Балтина - по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата, Чанка Коралска - по строителство, инвестиции и регионално развитие, Йорданка Ананиева - образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики. В залата присъстваха и други представители на администрацията.

Макро рамката на проекта за бюджет за 2022 година е в размер на 397 036 529 лева. Обща субсидия за делегирани от държавата дейности по Закона за държавния бюджет и собствени приходи за държавно делегирани дейности е в размер на 157 088 216 лева. Дейностите, които са финансирани с общински приходи са в размер на 148 384 280 лева. Преходният остатък е 17 564 033 лева. Индикативният годишен разчет за средства от Европейски съюз са 74 000 000 лева.

Бяха представени проектити, по които общината работи, капиталовата програма за настоящата година и обектите, включени в нея, ремонтните дейности в сферата на образованието, планираните разходи за спорт и културни дейности.

Земеделските производители, които бяха на обсъждането, поискаха да разберат как ще се реши проблема с премахването на надлеза на 9-ти километър. Планирано е той да бъде премахнат при реализацията на Северния обход на Бургас. "Това ще затрудни движението на нашите машини и ние няма да можем да стигаме до нивите", оплака се Милен Танев.

От дебата, който стана със зам.-кмета Чанка Коралска, стана ясно, че проблема трябва да бъде решен от агенция "Пътна инфраструктура", която реализира проекта. "Надлезът е част от републикански път. АПИ трябва да намерят пари, за да изградят нов, за да има достъп до вашите земи. От АПИ искаха да прехвърлят на Общината всичко, но не може само ние да финансираме. Можем да реализираме градоустройствената основа и те да изградят надлеза. Той не касае бюджета на общината", обясни Чанка Коралска. Тя подчерта, че са водени неколкократни срещи с представители на Земеделската кооперация и с АПИ, за търсене на решение на проблема. Въпреки това тя се съгласи да приеме и да разговаря и с двамата земеделци, които бяха на обсъждането и повдигнаха темата.

Галерия