Съпругата на Атанас Киров се включи в церемонията заедно с децата им. Снимки Община Бургас

Съпругата на Атанас Киров се включи в церемонията заедно с децата им. Снимки Община Бургас

Дора, съпругата на Атанас Киров, долетя от Лондон за откриването на паметната му плоча. Тя е монтирана във фоайето на бургаската спортна зала "Бойчо Брънзов". Инициативата за поставянето на плочата, която да напомня на поколенията за таланта и спечелените от Атанас Киров медали е на съпругата му. За нейното осъществяване помогна и общинският съветник Георги Маринчев - председател на спортната комисия в местния парламент.

Възпоменателният знак е дело на архитект Павлов. Изработването е финансирано от семейството, колеги и приятели.

"Благодаря на Община Бургас, лично на господин Димитър Николов, на госпожа Диана Саватева, на Георги Маринчев, който направи много за това. Изключително много благодаря на архитект Павлов за труда му. Пожелавам Бургас отново да стане спортен град, какъвто беше навремето. Да се дава повече от обществеността, от всички бизнесмени да помагат на спорта. Виждаме, че спортът най-много помага за популяризирането на страната ни в света и нека да има повече такива хора в Бургас!", каза съпругата на Атанас Киров.

Освен нея, на днешната скромна церемония присъстваха дъщерята, синът и внукът на Атанас Киров. Уважиха я с присъствието си още кметът на Бургас Димитър Николов и заместник-кметът по спорт в Община Бургас Диана Саватева, Антон Коджабашев – трикратен световен и трикратен европейски шампион по вдигане на тежести, треньори, състезатели в този спорт, общински съветници, директорът на спортното училище Янчо Стойчев, приятели, ученици и почитатели на легендарния бургаски спортист.

Атанас Киров е първият българин, спечелил европейска титла по вдигане на тежести. Бургазлията триумфира със златния медал през 1969 година във Варшава, категория до 56 килограма. Европейски шампион е още 3 пъти: през 1973, 1974 и 1975 година.

Богатата му колекция се допълва от 3 световни титли, съответно през 1973, 1974 и 1975 година. Вицесветовен първенец е от 1969 година.

Два пъти е световен рекордьор в категорията, в която се състезава през цялата си кариера - до 56 килограма, където е безспорен хегемон в световен мащаб в този състезателен период.

Легендарният Атанас Киров е роден на 24 септември 1946 година. Почива на 27 януари 2017 година. Почетен гражданин на Бургас е от 1975 година.

Галерия