Ивана Джеджева, придружена от съпруга си Недялко Йорданов дойде за връчването й на званието Почетен гражданин на Бургас. Снимки Лина Главинова

Ивана Джеджева, придружена от съпруга си Недялко Йорданов дойде за връчването й на званието Почетен гражданин на Бургас. Снимки Лина Главинова

Ивана Джеждева сравни сесията на Общинския съвет с театрален спектакъл. Актрисата, придружена от своя именит съпруг поет, режисьор, драматург Недялко Йорданов, присъстваха на тържествената сесия по под празника на Бургас - Никулден. Популярното семейство дойде в зала "Петя Дубарова" на културен център "Морско казино", за да присъства на връчването на званието "Почетен гражданин". Сред наградените е и Ивана Джеджева. "Честит празник. Благодаря на всички, които ме помнят с добро", сподели актрисата, изиграла 60 роли в 24 сезона на драматичен театър "Адриана Будевска". "За първи път присъствах на сесията. Интересно ми беше, като на тетър, като на представление, на което не съм присъствала", довери единствено на екип на сайт "Черноморие" Ивана Джеджева. Съпругът й Недялко Йорданов също е почетен гражданин на Бургас. "Поне аз не знам друго семейство и двамата съпрузи да са с това звание", сподели с типичното си чувство на хумор авторът на "Не остарявай любов". Той довери, че е свързан с Бургас, каквото и да им се е случвало през годините на прехода.

Званието "Почетен гражданин на Бургас" получи и режисьора и поет Симеон Димитров. Посмъртно отличието бе присъдено на маестро Георги Шагунов. "През 1968 година в Държавен архив Бургас постъпиха документи за Шагунов. Грамотата ще бъде прибавена към тях", поясни Данка Георгиева, директор на Държавен архив Бургас. По традиция на Никулденската сесия на Община Бургас се връчват другите откличия - сред тях е "Ключът от кулата", който получиха проф.Златица Петрова, доц. Георги Хубчев.

Медал "За достойна служба" бе връчен на заслужилата лекоатлетка Таня Димитрова, медалистка от много международни и национални състезания.

За проявен героизъм и спасяване на човешки живот, с почетна значка на Община Бургас бяха отличени пожарникарят Динко Атанасов и рибарите Милен Камбуров и Парган Аргинян.

Галерия