Отец Стелиян раздаде нафора на миряните след края на службата в храм Свети Георги в Зидарово. Снимки Авторът

Отец Стелиян раздаде нафора на миряните след края на службата в храм Свети Георги в Зидарово. Снимки Авторът

Със света литургия и курбан празнуваха жителите на созополското село Зидарово. Празникът на населеното място е винаги на Светли петък, когато Православната църква отбелязва Живоприемни източник. Той е свързан с чудо, извършено от Божията Майка през V в. на мястото, където се намира и до днес изграденият през 1833-1835 г. храм "Живоприемен източник". Легендите разказват, че Пресвета Богородица – Живоприемни източник лекува страдащите.

В село Зидарово и до днес помнят и разказват историята за чудото на Велико, който ослепял на две години и благодарение на чудо си върнал зрението. На мястото, където бликнала лечебната вода, която изцерила момчето, сега има параклис "Света Петка", в който се намира и аязмото. Затова на Светли петък жителите на Зидарово празнуват и се изкачват до върха на билото, където е светото място.

Празникът започна в храм "Свети Георги" в Зидарово със света литургия, която отслужи отец Стелиян заедно с отец Радослав, дякон Стоян и иподякон Стоян при храм "Света Богородица" в Бургас и отец Иван. Отец Радослав изпя специален тропар и кондак, написан за чудото над Зидарово от иконом Кирил Дидов. Миряните се поздравиха с Христовото Възкресение, а след това се изкачиха до параклиса на света Петка, в която вече сто години блика лечебната вода в аязмото.

Свещениците извършиха водосвет и благословиха жителите на населеното място. Празникът продължи с поздрав, отправен от кмета на община Созопол Тихомир Янакиев. Певческата група при читалището и ученици пяха и танцуваха на сцената в подножието на параклиса. На финала се състояха и традиционните борби, при които момчета и тийнейджъри премериха сили под дъжда.

Отец Стелиян освети курбана, който бе раздаден за здраве на жителите на Зидарово, които се събраха край параклиса.

Галерия