За пореден път Безсмъртният полк мина по централната улица Александровска в Бургас, за да стигне до паметника Альоша. Снимки Авторът

За пореден път Безсмъртният полк мина по централната улица Александровска в Бургас, за да стигне до паметника Альоша. Снимки Авторът

Със засилено полицейско присъствие и без провокации Безсмъртният полк премина през Бургас навръх днешния 9-ти май. И тази година, както се случва през последните няколко, под знамената му се стекоха руснаци, които са загубили свои близки на бойните полета по време на Втората Световна война. Към редиците им се присъединиха и българи. Всеки участник държеше в ръце снимка на своите роднини, които са загубили живота си по време на войната. Участниците в Безсмъртния полк се събраха в началото на пешеходната улица "Александровска", близо до жп гарата, за да се отправят към площад "Тройката", където се издига паметника Альоша. Сред тях бяха и бившият обществен посредник Таньо Атанасов, общинският съветник от БСП Васил Иванов и други.

Засилено полицейско присъствие беляза тазгодишното издание на полка. Шествието мина спокойно, без музика и без провокация. Начело вървеше мъж, облечен в парадна военна униформа с медали и развяваше червено знаме със звезда, сърп и чук и надпис. След него вървяха малко над 50 участници в Безсмъртния полк. В редиците на полка бяха и членове на клуб "Русь".

Пред паметника Альоша към тях се присъедини и Тонко Фотев - почетен консул на Руската федерация в Бургас. До мъжете и жените от полка зъстанаха и представители на "Лукойл Нефтохим", сред които и председателят на Управителния съвет на рафинерията Илшат Шарафутдинов, които също поставиха венци и цветя пред паметника Альоша.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите във войната.

Възгласи "Да живее Русия" и "Русия и България вечна дружба от векове за векове" сложиха финала на честванията.

А на метри от паметника Альоша бургазлия издигна мълчаливо българския национален трибагреник.

Галерия