По време на предизборната кампания през 2019 г. съветниците от БСП показаха и каква кутия с бебешки дрешки на стойност 500 лв. трябва да получи всяко новородено. Снимка Архив Черноморие-бг

По време на предизборната кампания през 2019 г. съветниците от БСП показаха и каква кутия с бебешки дрешки на стойност 500 лв. трябва да получи всяко новородено. Снимка Архив Черноморие-бг

По 500 лева да получат родителите за първото си дете. Финансовият стимул ще се дава от бюджета на Община Бургас. Предложението е на съветниците от коалиция "БСП за България" и е във връзка с приетия на сесия на местния парламент Правилник за еднократно финансово стимулиране на родители за насърчаване на раждаемостта и подпомагане на отглеждането на деца на територията на община Бургас. Съгласно Правилника средствата, предвидени за изплащането на еднократния финансов стимул, се залагат в бюджета за съответната година.

В Бургас ще стимулират финансово родители навършили 18 г. и с образование

"Във връзка с всичко споменато дотук, ние от групата на БСП в Общински съвет – Бургас предлагаме минимална сума за финансово стимулиране, съгласно Правилника, в размер на 500 лева и стъпка в размер на 250 лева за пропорционалното им нарастване, съгласно чл. 10, ал. 2 от същия Правилник. Очакваме предложението ни да бъде взето предвид при изготвянето на Бюджет 2021 на Община Бургас", заявяват общинските съветници.

Финансовото стимулиране на жителите на община Бургас, които стават родители, бе залегнало в предизборната кампания на "БСП за България" по време на местните избори през 2019 година. Тогава кандидатите за съветници предложиха 1000 лева да получава всяко семейство за новороденото си и бебешка кутия на стойност 500 лева с дрешки, консумативи необходими за първата година на бебето. Предложението им бе залегнало в програмата "Община Бургас - социална община".

"Средствата от 1000 лева ще бъдат предназначени за семейства и студенти, които са работещи и се осигурени. А бебешка кутия да има за всички новородени", коментира по време на предизборната кампания през 2019 година Христо Панайотов - тогава кандидат за съветник, а днес част от групата на "БСП за България" в местния парламент на Бургас.