Съветникът ще входира предложението на групата в Общинския кризисен щаб. Снимка Архив Черноморие-бг

Съветникът ще входира предложението на групата в Общинския кризисен щаб. Снимка Архив Черноморие-бг

Предвид вече установения случай на короновирус в област Бургас, призоваваме кмета на Бургас Димитър Николов да затвори всички входове и изходи на квартал "Победа", след като живеещите там не се съобразяват с извънредното положение. Влизането и излизането да става единствено и само през полицейски пунктове срещу предоставяне на лична карта. Това предлагат съветниците от групата на "Движение България на гражданите". Предложението им ще бъде входирано от общинския председател в Бургас Живко Такабов в Общинския кризисен щаб днес.

Повод за това е станал сигнал, който е изпратен до групата на ДБГ. "Рано тази сутрин получихме изключително тревожен сигнал по отношение на неспазването на въведените ограничения против разпространението на COVID 19 в квартал "Победа". От изпратения до нас видео материал става ясно, че жителите на квартала не се съобразяват с предприетите мерки за сигурност. Нещо повече – извършва се търговия на открито, което предполага голямо струпване на хора и съответно крие рискове за живота и здравето на всички. Доколкото разбираме, на входа на квартала има патрулиращи служители на реда, но те явно не могат да ограничат масовите събирания на ромите. Имаме информация, че самите служители на реда изпитват притеснения да навлизат във вътрешността на квартала от страх за сигурността си. Също така, една част от тях не разполагат с нужните предпазни средства", пише в сигнала на Табаков.

"Наясно сме, че има създадена организация за ромските махали на нашата територия, както и за инструкциите, които дават ежедневно медиаторите, но явно към този момент те не дават нужния резултат. За да не всяваме излишна паника, няма да публикуваме изпратеното до нас, но ще го предоставим на отговорните институции", обясни още общинският съветник.