Докладната записка е входирана от четиримата съветници на ДБГ. Снимка Архив Черноморие-бг

Докладната записка е входирана от четиримата съветници на ДБГ. Снимка Архив Черноморие-бг

Служители на дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност” да следят за спазване на реда и чистотата в парковете, градинките, детските площадки, спортните съоръжения и зелените площи на територията на големите жилищни комплекси на град Бургас. Това предлагат общински съветници от Движение България на гражданите в своя докладна записка, входирана в местния парламент. В нея те искат още да се поставят забранителни табели, които да показват на гражданите кои действия не са позволени на територията на паркове и градинки, както и какви ще са санкциите при нарушения.

Повод за искането им са препълнени кошове, разхвърляни отпадъци, преместени пейки и потъпкани тревни площи, огради, "украсени" с бирени кенчета и т.н. Най-често срещата е тази гледка през лятото в комплексите "Възраждане"‚ "Братя Миладинови", "Изгрев", "П.Р. Славейков", както и в квартал "Ветрен" посочват в докладната си съветниците - Манол Тодоров, Живко Табаков, Стоян Грозев и Костадин Андонов.

Парковете, градинките, детските площадки, спортните съоръжения и зелените площи поемат огромен брой хора през летните месеци, най-вече в часовете между 17:00-21:00 часа, което води след себе си големи количества отпадъци. Кошовете, макар и много на брой, не поемат всичките боклуци и те свободно "извират" от тях и биват разпръснати от птици и от деца. Според сигнали на граждани, немалка част от пребиваващите в посочените места не спазват елементарни правила за чистота и изхвърлят малки до средно големи боклуци (фасове, картонени чашки, опаковки, кенчета от напитки, торбички и други) директно по алеите, тревните площи и площадките за игра. Липсата на контрол допуска преместването на едрогабаритни боклуци от близките казани за смет на територията на самите паркове и градинки. Деца и тийнейджъри използват изхвърлени гуми, шкафове, мивки и тоалетни чинии за игра и забавление, след което ги изоставят в тревните площи.

Съветниците предлагат още от бюджета на Общината да бъдат заделени средства за изработване и поставяне на въпросните табели.