Съветниците от опозицията бяха в една зала на днешната сесия

Съветниците от опозицията бяха в една зала на днешната сесия

Съветници от партиите "Движение България на гражданите", "Средна европейска класа" и "Демократична България" се събраха в една зала за днешната сесия на местния парламент. Най-важната точка в дневния ред е под №20 и касае проекта за бюджет на Община Бургас. Съветниците поискаха заседанието да бъде присъствено и да се проведе в зала "Бойчо Брънзов", да са се състоят реално дебатите по докладната записка за бюджета. Въпреки настояванията им, председателят на ОбС Севдалина Турманова насрочи онлайн сесия, като се обоснова, че за това има решение на председателския съвет.

Девет съветници от опозицията се събраха в конферентна зала на бургаски хотел при спазване на всички противоепидемични мерки, за да покажат, че няма реални пречки сесията да се проведе присъствено. В залата бяха Живко Табаков, Стоян Грозев, Манол Тодоров и Костадин Андонов от ДБГ, Константин Бачийски, Красимир Калудов, Христина Секлемова и Георги Събев от СЕК и Димитър Найденов от "Демократична България". Още в началото на сесията започнаха техническите проблеми и се наложи дневния ред да бъде гласуван два пъти.

"Сериозните проблеми със системата продължават. Нещо, за което говорихме и при предишните сесии днес отново се потваря. След няколко дни заведенията ще отворят и няма да има проблем да отида на кафе, но е проблем да отида на работа, където разстоянието е повече от два метра между колегите. Не е проблем спазването на противоепидемичните мерки, а удобството и комфорта на администрацията", коментира Константин Бачийски.

"Нашето събиране днес показва на администрацията, че ние не се страхуваме", допълни Живко Табаков от ДБГ.

"Не разбирам, защо при пълен локдаун миналата година ние провеждахме сесиите присъствено, а сега, когато мерките са значително по-леки - сесиите са онлайн", коментира Манол Тодоров от ДБГ.

Според колегата му от СЕК Красимир Калудов, има проблем в системата.

"Провеждат се базарчета, кампании. В града всеки си прави, каквото си иска, но ние не можем нормално да проведем заседание. Има двоен аршин", заяви Христина Секлемова от СЕК.

"Събрахме се тук, за да покажем, че е възможно без да нарушаваме заповедта на министъра и при спазване на противоепидемичните мерки да проведем заседание. Съветниците заедно с администрацията не правим 30% от капацитета на спортна зала "Бойчо Брънзов", както е според изискванията. Ясно си проличаха недостатъците в системата, която е дело на администрацията на ГЕРБ. След няколко дни ще бъде отворен голям сектор от социалния живот (на 1 март отварят заведенията б.а.) и това не е проблем, но е проблем съветниците да се съберем и да си свършим работата", заяви Димитър Найденов.

Галерия