По този начин ще бъдат разкрити и работни места, уточни архитект Георгиев. Снимка Лина Главинова

По този начин ще бъдат разкрити и работни места, уточни архитект Георгиев. Снимка Лина Главинова

Стопанисваш спортна площадка, слагаш си павилион за продажба на топли напитки и пакетирани стоки. Това предлагат в своя докладна записка съветниците от ГЕРБ - архитект Димитър Георгиев, Калчо Белов и Стефан Колев. Те са входирали докладна записка с предложение как да се поддържат спортните съоръжения и фитнес уреди на открито и да им се осигури охрана срещу вандалските постъпки. Става въпрос за старите и обновени площадки, които се намират между блоковете в комплексите, както и за новоизградените в града, кварталите и съставните селища. Такива има в "Изгрев", "Меден рудник", "П.Р. Славейков", в квартал "Крайморие", в село Твърдица и на други места в общината.

Предложението на съветниците дава възможност на фирми и спортни клубове да поддържат съоръженията, като за целта ще могат да поставят там преместваеми обекти тип павилиони. Със средствата от продажба на стоките в търговските обекти, те ще плащат за охрана и за стопанисване на площадката. "С колегите обиколихме няколко такива площадки, докато работихме по докладната записка. Разговаряхме с деца, които спортуват там и те ни споделиха, че нито има, къде да се преоблекат, нито откъде да си купят чай или вода в района на площадката", каза пред "Черноморие" архитект Димитър Георгиев. Ако докладната записка на съветниците бъде подкрепена от колегите им в местния парламент, съоръженията ще бъдат предоставени за стопанисване и там ще бъдат монтирани преместваеми обекти. "Модулите ще бъдат с определен размер. Ще могат да се поставят от един до три модула взависимост от мястото. Така ще бъдат създадени условия за преобличане на спортуващите, както и за закупуване на топла напитка", обясни Димитър Георгиев.

За целта съветниците предлагат нова точка 17 от действащата Наредба за преместваемите обекти, с която да се регламентира "преместваем обект или съоръжение на юридическо лице, необходим за изпълнение на подписани с Община Бургас договор за текущо поддържане и охрана  на изградени спортните площадки – спортни игрища и площадки за спорт на открито оборудвани със фитнес уреди".

Съветниците предлагат на кмета на Oбщинa Бургас да възложи изработването на схеми по реда на чл. 56 и чл.57 от ЗУТ за ситуиране на преместваеми обекти и слънцезащитни съоръжения в близост до съществуващи спортни площадки и площадки за фитнес уреди, осигуряващи обслужването и поддръжката на съоръженията. Tе да се отдават на търг чрез Тръжната комисия в общината, а наемателите им трябва да поддържат съответните съоръжения в изправност.

"За да се осъществи нашата идея, е необходимо провеждането на процедури по реда на чл.134, ал.1 т.2 ЗУТ за изменение на действащи подробни устройствени планове за УПИ в границите, на които има изградени спортни площадки с цел създаване на устройствени условия за допълнителни обслужващи помещения като основно застрояване. Възлагаме още на кмета на Община Бургас да изготви количествено стойностни сметки за необходимия текущ ремонт на всяка една спортна площадка, да се подготвят процедури за отдаване на търг за спортни площадки с променено предназначение в "Спортни обекти и съоръжения" съгласно § 1 от ДР, т. 30 на ЗФВС за спортни площадки без променено предназначение и за тези без променен", пише още в докладната записка.