Съветниците настояват шефа на ВиК Ганчо Тенев (вдясно) да се яви на сесията, за да отговори на въпросите им. Снимка Архив Черноморие-бг

Съветниците настояват шефа на ВиК Ганчо Тенев (вдясно) да се яви на сесията, за да отговори на въпросите им. Снимка Архив Черноморие-бг

Общински съветници от "Средна европейска класа" привикват шефа на "ВиК" - ЕАД Бургас Ганчо Тенев да даде обяснение за планираното увеличаване на цената на 1 кубик вода за потребителите в Бургас и региона. Въпреки че дружеството е 100% държавно, съветниците от СЕК искат Ганчо Тенев да бъде поканен на предстоящата сесия на местния парламент, която ще се проведе на 26-ти юли, вторник. Групата на СЕК настоява шефа на водното дружество да обясни промяната на цената на водата. Прогнозата е, че увеличението ще бъде с 59%.

"Такова шоково поскъпване ще бъде непосилно за бизнеса и за жителите на Бургас", коментира председателят на групата на СЕК Иван Иванов. Според него увеличението на цената на водата ще доведе до негативни последици върху местната икономика. От ПП "Средна европейска класа" очакват пред Общинския съвет да бъде представен от "Водоснабдяване и канализация" ЕАД Бургас бизнес план за периода 2022-2026 година.

ВиК Бургас планира завишаване на цената на водата през 2022 година с 59%, за което "Черноморие" вече писа. Това означава, че от 2,761 лева с ДДС цената ще стане 4,386 лева с ДДС, а през 2026 г. цената на водата се предвижда да скочи с 88% спрямо 2021 г., т.е. от 2,761 лева с ДДС на 5,192 лева с ДДС. Омбудсманът Диана Ковачева възрази срещу увеличението на цената на водата, заложено в ценовите предложения на ВиК дружествата в градовете Враца и Бургас. Аргументът на омбудсмана е, че завишената цена не отговаря на качеството на предоставената ВиК услуга.

ВиК - Бургас вдига с 59% цената за кубик вода, омбудсманът против