Съветниците трябва до десет дни да решат кой проект ще бъде финансиран. Снимка Лина Главинова

Съветниците трябва до десет дни да решат кой проект ще бъде финансиран. Снимка Лина Главинова

Общинските съветници от Комисията по култура и читалищна дейност ще решат в кой игрален филм или сериал Бургас ще се превърне в главен герой. В продължение на почти два часа две трети от членовете на Комисията с председател Веселин Пренеров изслушаха наживо или чрез скайп връзка концепциите на екипите, които искат да снимат следващите си проекти в морския град. Всеки един от тях може да получи финансово рамо и логистична подкрепа от Община Бургас. За първи път в бюджета на Общината има специално перо "Проект филми за Бургас" и то е на стойност 100 000 лева. Целта е чрез тези средства да се подпомогне реализацията на филмова или телевизионна продукция и да бъде направена своеобразна реклама на Бургас и неговия потенциал.

Шест екипа са входирали своите проекти в Община Бургас, а отговорността да решат кой от тях ще получи финансиране се пада на съветниците от Комисията по култура и читалищна дейност. Днес петима от седемте й членове - Веселин Пренеров, Георги Спасов, Милен Ненчев, Красимир Калудов, Петър Статев заедно със зам.-кмета по култура в Община Бургас Диана Саватева, директорът на дирекция "Връзки с обществеността" Весела Йорданова, зам.-кмета по култура в Общината Петър Парушев изслушаха процудентите, режисьорите, сценаристите и актьорите. Всички те представиха работни варианти на проектите си, които е планирано да бъдат реализирани. От подкрепата или отказа на съветниците ще стане ясно дали снимките им ще включват и Бургас или не. Морският град има реален шанс да се превърне в главен герой на един или няколко от тези проекти. Не е решено как ще бъде разпределена сумата от 100 000 лева. Може тя да отиде за един филм или сериал или да бъде разпределена в различно съотношение между екипите.

Съветниците и представителите на общинската администрация изслушаха концепсиите за филмите - "Голата истина за група "Жигули", "Завръщане II", "Животински бесове", както и на сериалите - "Съни бийч II", "Аз и моите жени". Единствено екипът на късометражния филм "Божоле" ще изпрати свои представители за презентацията.

Първото сериозно финансиране на филм, което бе направено от страна на Община Бургас бе за "Петя на моята Петя". Продуцент на филма е бургазлията Николай Урумов, а значителна част от снимките бяха реализирани в Бургас - в Морската градина, в СУ "Св. св. Кирил и Методий" и на други места. "Петя на моята Петя" е финансиран с 400 000 лева от Националния филмов център и със 125 000 лева от Община Бургас. В края на юни 2019 година на сесия на ОбС бе гласувано отпускането на още 40 000 лева от бюджета на общината за подводните снимки. Част от филма бе показан на 4-ти декември миналата година в Бургас. На тази дата бе отбелязана 40-та годишнина от смъртта на поетесата Петя Дубарова.

Очаквайте подробности за проектите, които кандидатстват за съфинансиране.