Според д-р Душепеев (на преден план) проектът е важен за Бургас. Снимки Лина Главинова

Според д-р Душепеев (на преден план) проектът е важен за Бургас. Снимки Лина Главинова

Бургаски съветници се скараха заради социален блок. Община Бургас иска да построи социални жилища в зона "Д" на комплекс "Меден рудник", в УПИ VIII, квартал 151. Изготвен е инвестиционен проект, който предвижда изграждане на многофамилна жилищна сграда с пет секции (4 двуетажни и 1 триетажна) и с капацитет от 47 апартамента и Кризисен център на две полунива в една от блок секциите на жилищната сграда с капацитет 15 места. Жилищната сграда ще даде възможност за настаняване на около 120 представители от целевата група - родители с деца и хора в риск от бедност и социално изключване, отговарящи на критериите за настаняване, приети с изменение на Наредбата за условията и реда за установяване на жилищните нужди на граждани, настаняване под наем и продажба на общински жилища. В Кризисния център ще бъдат настанявани бургазлии, жертви на домашно насилие. За да реализира проекта, Общината ще търси средства по Оперативна програма "Региони в растеж".

Докладната записка, входирана от кмета на Община Бургас Димитър Николов, обаче предизвика остри реакции от страна на част от съветниците от опозицията.

Според д-р Антонио Душепеев (ГЕРБ) проектът ще реши важен проблем на града. В тези жилища могат да бъдат настанявани млади и образовани семейства с деца.

"Не е ли по-добре да излезем от рамките на града и да построим блока в някой квартал или съставно селище на общината? Така ще се оживи района и няма да се презастроява центъра и Меден рудник", попита Георги Дражев (НФСБ). "Не можем да привличем квалифицирани кадри, които трудно ще се впишат в село Драганово или Извор", репликира го д-р Душепеев. "Не съм посочил тези села", отвърна му Дражев.

Според Калояна Живкова (ГЕРБ), има нужда от този блок, защото в момента Община Бургас не разполага с нито един свободен общински апартамент, а за настаняване са одобрени 435 души с жилищни нужди.

"От година и половина в Общината работим по този проект. Използвайки мерките на програмата, ще решим един проблем на града. Така че на символична цена хора да влязат в нови жилища", обясни кметът Димитър Николов..

Докладната му записка бе подкрепена с 42 гласа "за", 0 "против" и 0 "въздържал се". С решението си съветниците дават съгласие Община Бургас да кандидатства с проекта за социален блок и Кризисен център по процедура BG16RFOP001-1.004 "Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Бургас", Приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие" на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 година.

Галерия