Така изглежда пешеходната улица в Лисабон. Снимки Димитър Христов

Така изглежда пешеходната улица в Лисабон. Снимки Димитър Христов

Двама общински съветници от Бургас се включиха задочно в дебатите около цвета на чадърите и тентите на заведенията в центъра на морския град. По молба на "Черноморие" Димитър Христов (ДБЦ) и Димитрина Буланова (ГЕРБ), които са в чужбина, влязоха в ролята на фоторепортери и ни изпратиха снимки на чадърите в центъра на два европейски града - Лисабон и Ротенбург. Първият град е разположен там, където се влива река Тежу в Атлантическия океан и е столица на Португалия, вторият е туристически град в област Бавария, разположен е на река Таубер и е на 200 км. от икономическия център на Германия - Франкфурт.

И двама града имат европейски облик, с който допълнително привличат туристи. Лисабон е с население от 564 477 жители, Ротенбург има едва 11 053 жители. И на двете места чадърите на заведенията са в еднакъв цвят и за кич и дума не може да става.

В Лисабон са заложили на чадъри в два цвята - тъмно синьо и бежово, на тентите, които също са в един цвят е изписано само името на заведението.

В Ротенбург чадърите на заведенията също са само в един цвят - кремав. А тентите са на райе.

И Бургас е тръгнал по стъпките на европейските градове. С приемането на Наредбата за за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градско обзавеждане на територията на община Бургас се уеднаквява цвета на чадърите в централна градска част. Те ще бъдат от бели до светла охра, без рекламни надписи, а на тях ще има само имената на заведенията. Чадърите в Приморски парк и Морската градина пък ще бъдат  в цветова гама бяло до светло зелено, без рекламни надписи.

И двамата съветници, с които "Черноморие" се свърза - Димитър Христов и Димитрина Буланова, въпреки че не можаха да гласуват докладната записка, изразиха съгласието си чадърите да са в един цвят.

Час и 46 минути дебати за цвета на чадърите в центъра на Бургас

Галерия