Димитър Людиев получи документа за избора му на съветник от Елка Стоянова през 2015 година. Тогава обаче не е знаел, че ще бъде в конфликт на интереси. Снимки Лина Главинова

Димитър Людиев получи документа за избора му на съветник от Елка Стоянова през 2015 година. Тогава обаче не е знаел, че ще бъде в конфликт на интереси. Снимки Лина Главинова

Общинските съветници трябва да подадат декларация за наличие или отсъствие на конфликт на интереси до края на април в Общинската избирателна комисия в Бургас. "Все още нямаме точни указания от Централната избирателна комисия, но ще се съберем и ще утвърдим формуляра, който съветниците трябва да попълнят", каза за "Черноморие" Елка Стоянова - председател на ОИК Бургас. Това е изискване съгласно новия антикорупционен закон, който бе приет в края на 2017 година от парламента. Според него, общински съветници, които са избрани по време на местни избори не трябва да участват или да управляват фирми, които имат сключени договори за услуга или след спечелване на конкурс за обществена поръчка, обявен от съответната община. Законът дава едномесечен срок на съветниците, които имат конфликт на интереси, да вземат решение - или да напуснат фирмата, в която участват, или да излязат от Общинския съвет. След като декларациите бъдат попълнени и обработени в съответната ОИК, те ще бъдат качени и на сайтовете на комисиите по места.

"Друг ангажимент съгласно закона нямаме", допълни Елка Стоянова. Тя обаче не се ангажира с конкретен срок до който подадените от бургаските съветници декларации ще бъдат обработени и качени в сайта на ОИК.

Сред съветниците, които имат конфликт на интереси в местния парламент на Бургас е Димитър Людиев - водач на групата на ГЕРБ. Неговата фирма спечели обществена поръчка на Община Бургас и доставя храна в училищен стол. Договорът е за десет години, а направената инвестиция по него възлиза на 400 000 лева. "Приемам този закон и той трябва да се изпълнява. Имам конфликт на интереси и трябва да реша, какво да правя", уточни Людиев. Той има възможност да напусне местния парламент или да излезе от фирмата и тя да мине в управление на негов близък родственик. "Тогава обаче рискувам хората да кажат, че заобикалям закона, защото тази фирма пак ще се свързва с мен", коментира Димитър Людиев.

"Нямам конфликт на интереси. Аз съм изпълнителен директор в телевизията", отговори на въпрос на "Черноморие" Веселин Пренеров от ГЕРБ. Той работи в "Канал 0" и е председател на Комисията по култура в ОбС Бургас.

Въпреки, че участва в 25 дружества и ръководи Федерацията по ушу съветникът от ГЕРБ Стефан Колев също няма конфликт на интереси. "Нямам нито един договор сключен с Община Бургас. А нашия клуб "Бей Син" не получава субсидии за спортната си дейност от общинския бюджет", категоричен е Колев.

Галерия