Заради извънредното положение и мерките за сигурност сесията се провежда в зала Бойчо Брънзов. Снимка Черноморие-бг

Заради извънредното положение и мерките за сигурност сесията се провежда в зала Бойчо Брънзов. Снимка Черноморие-бг

485 000 лева ще бъдат отпуснати за противоепидемичните мерки, които прилага Общинския кризисен щаб в Бургас в борбата с корона вируса. Средствата бяха гласувани на сесия на Общинския съвет, която се провежда в зала "Бойчо Брънзов" във връзка с мерките срещу разпространението на COVID - 19. Те са заложени в докладната записка на кмета на Бургас Димитър Николов, която бе разгледана на заседанието на местния парламент. 450 000 лева са за дейностите за превенция срещу корона вируса за целия април. 35 000 лева са финансов стимул за медиците.

До този момент са изразходвани 222 769,11 лева от перото за отбрана и сигурност в бюджета на Община Бургас за настоящата година. Парите са похарчени от въвеждането на извънредното положение в страната на 13-ти март до днес. С тях са закупени дезинфектантни за дезинфекция на автобуси, автобусни спирки, жп гара, административни сгради, улици. Закупени и монтирани са 94 автоматични и 142 ръчни диспенсъра, които са поставени в държавни, общински сгради, магазини и се пълнят с дезинфектант, който Община Бургас осигурява редовно. Поставени са 33 мобилни мивки и 7 големи диспенсъра на публични места. До този момент са раздадени 6687 пулвелизатори с дезинфектант на домоуправителите на жилищните блокове, за да бъдат почиствани дръжките на входните врати, на асансьорите и други. "Раздават се маски на възрастни хора. Подпомогнали сме лечебните заведения с гащеризони, очила, шлемове", допълни Йорданка Ананиева - зам.-кмет по здравеопазване в Община Бургас.

Осигурени са бързи генетични тестове - 400 на брой (с тях се тестват всички контактни лица б.а.), за лабораторията на УМБАЛ, както и PSR тестове за референтната лаборатория, които са за потвърждаване на резултата.

В дарителската сметка, която е обявена от Общината до този момент са постъпили 164 618 лева от фирми и граждани. Средствата ще отидат за закупуване на апаратура за нуждите на УМБАЛ.
"След като PSR тестовете се купуват със средства от бюджета на Община Бургас, те да се използват само за тестуване на бургазлии", предложи съветникът от ГЕРБ Сотир Сотиров.

Подкрепа на мерките изразиха от БСП, от "Демократична България", от СЕК.

"Подкрепям мерките на Щаба, но имам забележка, че някои от тях се прилагат със забавяне", заяви Константин Бачийски от СЕК. "Всички вие плащате тестовете на всички пациенти. Редно е жителите на останалите общини да си осигурят средствата за тези тестове", отговори кметът на Бургас Димитър Николов. Той призна, че с Бачийски са обсъждани мерки, като поставяне на КПП на входовете на града, но тогава от Националния щаб за борба с корона вируса не са били приети. Това е станало по-късно с решение на Националния щаб.

Кметът Николов предложи сумата по докладната записка да бъде увеличена с 35 000 лева. Средствата да бъдат за осигуряване на допълнително възнаграждение от 1000 лева на медицински лица, които не попадат в списъка с медици, които лекуват пациенти с корона вирус на първа линия. По думите на кмета Николов те имат контакт с тези болни и трябва да бъдат стимулирани.

Докладната записка бе подкрепена с 48 гласа "за", 1 "против", 0 "въздържал се".