Георги Дракалиев (вдясно) и Николай Стоянов (до него) от днес вече не са част от групата на ГЕРБ. Снимка Черноморие-бг

Георги Дракалиев (вдясно) и Николай Стоянов (до него) от днес вече не са част от групата на ГЕРБ. Снимка Черноморие-бг

Двамата общински съветници от ВМРО - Георги Дракалиев и Николай Стоянов прекратиха коалиционните си взаимоотношения с ПП "ГЕРБ" и днес нaпуснаха общата им група с представителите на тази партия в Общински съвет – Бургас. Двамата влязоха в местния парламент преди две години като кандидати за съветници от листата на ГЕРБ. Сега, година и 9 месеца преди местните избори, двамата войводи обявиха, че ставата независими и няма да са част от групата на ГЕРБ.

"Д-р Георги Дракалиев и Николай Стоянов ще продължат активно да защитават интересите на своите съграждани и да предлагат решения в полза на Бургас, както и да подкрепят такива, независимо от кого са предложени. Te не смятат да влизат в състава на някоя от другите групи общински съветници, нито да създават нова такава", пише в прессъобщение разпространено до медиите днес.

Преди два дни Дракалиев изпрати до медиите отворено писмо със следния текст: "Преди десетина дни, бях потърсен за съдействие от бургаски търговци -  наематели на общински нежилищни имоти и от ползватели на преместваеми обекти, разположени върху имоти, общинска собственост, които разчитат местната власт да ги подпомогне до края на извънредната епидемична обстановка.

В тази връзка, на 14 декември 2021 г. внесох в деловодството на Общинския съвет предложение за пълно освобождаване от заплащане на наем, в случай, че наетите обекти не работят в периода 1 януари – 31 март 2022 г. или намаляване на наема с 20% или 50%, в случай, че докажат спад в оборота си за този период, сравнен със същия период на 2019 г. Предложих и намаляване наполовина на такса смет и месечните такси за обектите по чл. 56 от ЗУТ и по отм. чл.120 от ППЗТСУ.

Два дни по-късно, почти същото решение бе прието и колегите ни от Столичния общински съвет.

Необяснимо защо, вече цяла седмица предложението ми не е публикувано на страницата на съвета, а за да се стигне до разглеждането му на заседание, то трябва първо да престои там в 30 дневен срок. Забавянето или непубликуването му заплашва да лиши дребния бургаски бизнес от необходимата му подкрепа от страна на Общинския съвет", се казва в писмото.

Дракалиев отправи питане и по време на последната за годината сесия на ОбС, която се проведе на 20-ти декември, но не получи отговор. На същата сесия ясно си пролича, че има противоречия в групата, защото от ГЕРБ атакуваха неведнъж изказване на Дракалиев и не го защитиха в дебата с другите партии. Явно назряващия конфликт е ескалирар, за да се стигне до това решение.

В навечерието на празниците съветниците обявиха официално, че напускат групата на ГЕРБ.