Влага и мухъл са избили по таваните и стените на училището, заради течащия покрив

Влага и мухъл са избили по таваните и стените на училището, заради течащия покрив

Общинският съветник Стоян Коларов ("БСП за България") иска да бъдат отпуснати 100 000 лева от бюджета на община Бургас за настоящата година за ремонт на покрива на ОУ "Антон Страшимиров". Той е входирал докладната си записка в местния парламент и предстои тя да бъде разгледана и гласувана на предстоящата сесия.

Училището е открито през 1974 г. и в момента в него се обучават над 950 деца от първи до седми клас. Общият брой на паралелките в училището е 38, като 20 са начален етап на обучение, а 18 – в прогимназиален. Там учат ученици от бургаските комплекси "П. Р. Славейков", "Изгрев", както и от кварталите "Ветрен", "Банево", "Лозово" и "Долно Езерово".

За съжаление материалната база, в която се обучават учениците през годините, е компрометирана. Най-сериозен е проблемът с покрива, който при проливни дъждове започва да тече. Така по стените и таваните в класните стаи на последния етаж са се образували огромни петна от влага и мухъл. Това създава редица проблеми както с учебния процес, така също и със здравето на ученици и техните преподаватели.

През годините от бюджета на училището са отделяни средства за козметични ремонтни дейности по покрива и класните стаи, но проблемът се е задълбочил и в момента покривната конструкция се нуждае от цялостна реконструкция. Училището обаче не може да се справи финансово, тъй като стойността на строителните материали, услуги и труд се е завишила в пъти през последните години. През 2017 година учебното заведение е кандидатствало и за одобрение по проект в Националния доверителен екофонд за цялостно саниране на сградата, но безуспешно.

По изчисления на ръководството на училището, на база консултации със строителни фирми, за полагане на хидроизолация на покрива, простиращ се на площ от 1412 кв.м, са нужни 190 000 лева. За корпус "А", с размер на покрива 756 кв.м, трябват около 100 000 лева, а за корпус "Б", с размери 656 кв.м – около 90 000 лева. По-належащ е ремонтът на покрива на корпус А, защото там се помещават повече класни стаи, въпреки това на по-късен етап ще е необходимо Общински съвет да гласува средства и за ремонт на корпус "Б" поради невъзможност за провеждане на нормален учебен процес.

Стоян Коларов предлага на училището да се предоставят безвъзмездно финансови средства в размер на 100 000 лева (сто хиляди лева) за осъществяване на ремонтни дейности на покривната конструкция на корпус "А", като необходимите за целта средства да бъдат заложени в проекта за бюджет на общината за настоящата година.

Галерия