Декларацията е приета на заседание на УС на СБЖ

Декларацията е приета на заседание на УС на СБЖ

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти прие декларация на свое заседание днес в подкрепа на бургаски медии. Повод за това станаха решения на Районния съд по дела, заведени срещу сайтовете - Бургаснюз и Бургасинфо.

Публикуваме пълният текст на декларацията:

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.
УС на СБЖ със загриженост приема осъдителните решения на Районния съд - Бургас, постановени за сайтовете  www.burgasnews.com  и  www.burgasinfo.com, по силата на които двете регионални медии трябва да заплатят обезщетение на Петър Низамов.

Публикациите се базират на официална информация от пресцентровете на Районна прокуратура Бургас и ОД на МВР - Бургас, а медиите само са я цитирали.

Същевременно УС на СБЖ напомня на колегията, че всички журналисти стриктно трябва да спазват професионалните и етични стандарти в професията.

Уважаваме конституционно разписаното право на независимост на властите и не бихме искали да коментираме или да се намесваме в работата на българския съд.

Но, реципрочно, очакваме и независимите съдии да не дават предписания на журналистите относно тяхната работа.

Спазването на законите, на професионалните и етични стандарти е дълг на всички органи и институции, независимо от сферата на тяхната дейност.

Приемаме осъдителните присъди към бургаските медии като негативен сигнал срещу свободата на медиите и на журналистите, които следват мисията си да информират и да бъдат коректив на властта. Свободата на словото и правото на информация са конституционни принципи, ведно с независимостта на съдебната власт.

УС на СБЖ осъжда всяко посегателство срещу правото на журналистите свободно да упражняват своята професия и свободата на медиите да информират обществото за фактите и събитията.