СДС:Болестта на дете да не се доказва с болничен лист

На Общинска сесия преди два месеца бургаските законотворци приеха изменение в Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци и такси. Според поправката родителите на болни деца са освободени от такса за детска градина или ясла, само ако заболяването на детето е удостоверено с медицински документ и болничен лист на родител или настойник за гледане на дете.

 

След проведени разговори с родители от общинската структура на СДС искат изменение в този текст на Наредбата, като отпадне изискването за предоставяне на болничен лист.

Сините са убедени, че отпадането на този текст от Наредбата ще спести време, нерви и неприятности на родителите. Местните седесари подкрепят решението си и с мотива, че в много от случаите болното дете се гледа от близки роднини и по този начин родителите не се нуждаят от издаването на болнични.

"С отпадането на това изискване ще се премахнат не само бюрократичните пречки за родителите, ползващи услугите на детските градини, но и ще се спестят средства от бюджета на НОИ за този вид обезщетения. По този начин косвено ще се помогне и на държавата в условията на остра икономическа криза", обясни председателят на СДС-Бургас Константин Райков.

Предоставянето на болничен лист  в детското заведение би бил проблем и за родителите, които са безработни, тъй като право на обезщетение за временна неработоспособност имат само осигурени лица.