За влизане в заведение се изисква наличие на зелен сертификат. Снимката е илюстративна

За влизане в заведение се изисква наличие на зелен сертификат. Снимката е илюстративна

Общинските съветници от СДС - Бургас предлагат наемите на заведенията, ползващи общински имоти, да бъдат намалени с 50% за месеците ноември и декември 2021 г.

Предложението е на Станимир Апостолов – зам.-председател на ОбС и зам.-председател на Постоянната комисия по бюджет и финанси, и колегата му д-р Георги Митев, председател на Постояннната комисия по опазване на околната среда, земеделие и храни. Двамата настояват за решение  в защита на малкия и среден бизнес, засегнат от  противоепидемични мерки, които бяха анонсирани на 19-и октомври и влязоха в сила само два дни по-късно.

"Ние трябва да сме партньор, а не хазяин на заведенията, чиято работа е силно повлияна от изискването за зелен сертификат.  То  започна да се прилага  без буферен период и не  остави време за реакция. В повечето европейски страни също има подобно изискване, но при постигане на 50% имунизирани от населението. А към момента на въвеждане на сертификата за вътрешна употреба в България, тук имунизирани са едва 1/5 от хората", аргументира се Станимир Апостолов.

Според СДС намаляването на наемите на заведенията наполовина за следващите два месеца е правилен ход.

"В момента те не са затворени и затова нямат право на компенсации от държавата. На каква е ситуацията в действителност? Могат да работят, ако е спазено изискването персоналът и посетителите или да са имунизирани, или да имат документ за преболедуване или отрицателен тест. Всичко това ограничава работата им значително", заявяват от СДС. Те апелират колегите си от другите политически сили да подкрепят докладната им.