СДС: Ще има решение за самолетния шум Това се казва в писмо, изпратено от централата на СДС-Бургас до транспортното министерство и кмета на Бургас Димитър Николов. Поводът е решението на Община Бургас да изготви прединвестиционно проучване за изграждане на шумоизолираща стена край летището и да я съфинансира. За това са отделени и средства в бюджета за тази година, стана ясно на среща между концесионерите на летището, кмета и министъра на транспорта, провела се на 18 януари т.г. На нея и министърът се е ангажирал с конкретни мерки за решаване на проблема.

"Изключително сме доволни, че най-накрая сигналите на СДС-Бургас за преодоляване на шума бяха взети предвид. Припомняме, че нашият народен представител Ваню Шарков внесе няколко въпроса в Народното събрание какви мерки се предприемат по този въпрос, но тогава конкретика от страна на министър Цветков липсваше", твърдят сините.

Най-много от шума на самолетите се оплакват жители на комплексите "Изгрев", "Славейков", "Зорница", "Лазур" и кв. Сарафово, особено през летния сезон. Направените дневни и нощни замервания на шума сочат, че има превишения на допустимите норми от 60 децибела. При самолетния трафик дневните измервания в почти всички точки сочат пикови стойности при прелитането на самолети, надвишаващи максималната гранична норма от 85 децибела. Те са в диапазона 81-99,5 децибела. Най-високи нива са отчетени над "Изгрев" и "Зорница".

При нощните замервания допустимата норма от 55 децибела е превишена в по-голямата част от набелязаните точки. Най-силен е шумът в кв. "Сарафово" и в "Изгрев".

"Да се надяваме, че активността на общината и транспортното министерство няма да спре само с първата крачка и шумоизолиращата стена наистина стане факт", се казва още в писмото на сините.