Партията беше мандатоносител на Промяната преди тя да създаде своя партия

Партията беше мандатоносител на Промяната преди тя да създаде своя партия

Партия "Средна европейска класа" излиза от коалицията с "Продългаваме Промяната" и "Демократична Бългалия - Обединение". СЕК беше маднатоносител на Промяната, когато все още партията не беше регистрирана. От бургаската партия изпратиха становище до медиите за взетото от тях решение.

"С пълна отговорност към всички избиратели и граждани, както и към бъдещето на страната, ръководството на "Средна европейска класа" взе решение да не приема поканата за продължаване на участието си в текущия коалиционния формат за предстоящите избори и да напусне коалицията с ПП-ДБ.

Нашето решение за подкрепата при създаването на Продължаваме промяната през 2021 г., както и участието в коалиция ПП-ДБ беше обосновано на убеждението ни, че е важно да работим за постигане на реформи и промени, които са от съществено значение за бъдещето на България и които да бъдат в противовес на досегашния порочен модел на ГЕРБ и ДПС", се казва в мотивите на СЕК.

"Въпреки това, впоследствие решението на ПП-ДБ да обедини усилия с ГЕРБ и ДПС доказаха, че по този начин не могат да се противопоставят на техния порочен модел. Ние от Средна Европейска Класа, като политическа партия, винаги сме били стриктни в принципите си и последователни в действията си. Считаме, че нашите ценности не могат да бъдат променяни и съвместната работа с този състав на ГЕРБ и ДПС за нас е невъзможна. Затова ние не можем да останем част от съюз, който допуска да се работи с корумпирани представители на политическите партии от ГЕРБ и ДПС, които служат единствено на бизнес кръговете, вместо да служат на народа и обществото", пише още в писмото.

От СЕК обявяват, че борбата им срещу модела на управление на ГЕРБ и ДПС продължава. "Ние няма да се отказваме от борбата срещу корупцията и завладяната от нея държава, които изтощават ресурсите на нашата страна и спират напредъка й", заявяват от партията.

В рамките на следващите няколко дни ръководството на СЕК ще се събере на заседание, с цел да обсъди и вземе решение относно участието на партията в предстоящите предсрочни парламентарни избори и изборите за Европейски парламент.