Иван Иванов, Николай Желев и Стоян Царев подкрепиха докладната записка за фонда. Снимки СЕК

Иван Иванов, Николай Желев и Стоян Царев подкрепиха докладната записка за фонда. Снимки СЕК

Общинските съветници от партия "Средна европейска класа" категорично подкрепиха създаването на "Фонд за развитие на летище Бургас". Според Иван Иванов, Николай Желев и Стоян Царев, това е правилната стъпка за привличане на туристи към Бургас и Южното Черноморие. Идеята за пръв път бе представена в края на 2014 г от председателя на СЕК Константин Бачийски, като част от "Плана Бачийски" за икономическо развитие на региона, по времето, когато той беше общински съветник. Тогава Бачийски предложи на Община Бургас и още три общини в региона да създадат фонд, който да подпомага извършването на полети извън активния туристически сезон, което би довело не само туристи, а би улеснило бизнеса и развило икономиката.

Тогава основните причина за предлагането за създаването на този фонд са три. Първата от тях е, извън активния сезон да има възможност чуждестранни граждани да идват на територията на нашата област. По този начин да се разшири възможността за туризъм извън морския, летен туристически сезон. Дали някой ще дойде на СПА, спортен или селски туризъм или по някакви други причини – ако няма целогодишни полети, тези хора се затрудняват и вероятно голяма част не биха дошли.

Вторият ключов момент е чрез засилването на международни полети до основни дестинации за да се подобри качеството на живот на гражданите. Това не включва само наличието на добър градски транспорт. В съвременните условия международната свързаност е от голямо значение. Животът е динамичен и голяма част от хората мигрират в една или друга посока. Има много хора от региона, които живеят и работят в чужбина. Има много хора, чиито деца или внуци учат в чужбина. Целогодишната свързаност ще даде възможност тези хора по-често да бъдат с близките си, ще им даде възможност за удобство при пътуването.

Третият мотив поставен още преди десетилетие е чрез тези полети да се направи Бургас една по-атрактивна дестинация за бизнес инвестиции. Когато чуждестранните инвеститори избират къде да ситуират своя нов бизнес или къде да го разширят, един от критериите е съответната свързаност. Ако действително се привлекат авиокомпании да извършват целогодишни полети, това би помогнало на нашия регион да се развива икономически и то дългосрочно.

В началото на 2014 г. предложението на Бачийски бе определено за супер авантюристично и неосъществимо, но година и половина по-късно през януари 2016 г. Общинския съвет в Бургас гласува сумата от 40 000 лева за създаване и финансиране на Фонд за стимулиране на полетите в Бургас. Въпреки приетото решение на общинския съвет и отпуснатите средства фонда на практика не беше създаден и решението отлежаваше с години до момента.

Сега, по време на редовната сесия на Общински съвет – Бургас Иван Иванов припомни, че "Средна европейска класа", не само е била инициатор на идеята още преди десет години, но и винаги е подкрепяла инициативата за стимулиране на целогодишните полети до Летище Бургас и ще продължи да го прави. "Осъществяването на целогодишни полети е важно за развитието на икономиката и туризма в Бургас и региона. Не на последно място, това е отправна точка за привличане на нови инвеститори в града. Апелираме, при създаването на "Фонда" и при неговото управление водеща роля да има Община Бургас, като община с най-голяма финансова вноска в него", каза Иванов и доказа, че ПП "СЕК" е последователна в създаването и подкрепата на всички важни за Бургас и региона решения.

Галерия