Евгения успяла да напусне Украйна заедно с децата и родителите си и да дойде в Созопол

Евгения успяла да напусне Украйна заедно с децата и родителите си и да дойде в Созопол

Молим Бог, всичко да приключи и да се върнем у дома. Искаме вкъщи, много ни е тежко, споделя семейството на Евгения Лаврентиева. Тя заедно с родителите си, със сина си Костя, който е седмокласник и с дъщеричката си Настя, която е на година и 6 месеца, са успели да напуснат родната Одеса и да намерят спасение от войната, която се води в Украйна, в Созопол. Отседнали са в къща на познати на свои роднини. Мъжът на Евгения е в Одеса. Заради обявената мобилизация мъжете от 18 до 65 години не могат да напуснат Украйна. Затова и Женя, както я наричат всички, заминава с децата и родителите си.

Пристигат в Созопол на 10-ти март. За да излязат от Украйна минават през Молдова.

"Всички тук са много отзивчиви. От общината чрез кризисния център ни помагат. Синът ми учи онлайн, но има проблем с интернета", споделя Женя.

Преди дни семейството отишло на разходка до Бургас. "Градът много прилича на Одеса. Много ни хареса Бургас. И се молим да не унищожат нашата красива Одеса", споделят родителите на Женя.

Само в община Созопол броят на украинците е над 800 души. Някои са отседнали в апартаменти или къщи на свои приятели или роднини. Повечето са в хотели, които са отворили, за да ги приютят.

От общинския кризисен център са направили организация за подаване на заявленията за временна закрила, както и за раздаване на помощи, които жители на Созопол и Бургас даряват на нуждаещите се.

Над 400 украинци в Созопол са получили временна закрила