Стенописът ще посреща посетителите в Ченгене скеле. Снимки Авторът

Стенописът ще посреща посетителите в Ченгене скеле. Снимки Авторът

Севдалина Турманова подари стенопис на екологична тематика на всички жители на община Бургас и гостите, които посещават туристически комплекс "Ченгене скеле". Бяла чапла в полет, чийто крака са "захванати" в гърлото на пластмасово шише, което се опитва да потъне на морското дъно и послание - "Не замърсявай, претворявай" ще посрещат посетителите на комплекса. Стенописът е по идея на Севдалина Турманова, а е реализиран от художниците Даниел Дубаров и Николай Димитров.

"В края на една позитична и обърната към гражданите кампания, искам да направя един подарък стенопис с послание да дадем втори живот на вещите и материалите, които изхвърляме. Стенописът е продължение на еко събитието, което организирах и което е част от научния ми път", сподели Севдалина Турманова. Целта е да провокира всички да пазят чистотата на Бургас и Черно море. "В навечерието на празника на Черно море - 30-ти октомври, да се обединим за неговата чистота и да запазим ресурсите и екосистемата", допълни Севдалина Турманова - водач на листата с кандидати да общински съветници от ГЕРБ в община Бургас.

На символичното откриване на стенописа в Ченгене скеле се събраха почти всички съветници. На събитието дойдоха и Ивелина Василева - член на борда на Мисията към ЕК за опазване на океана, моретата и водите, Златина Дукова, Анелия Долапчиева - секретар на общинското ръководство на ГЕРБ Бургас.

Галерия