Проф. Севдалина Турманова се включи в двудневно заседание на Политическия комитет (ПК) на Съвета на европейските общини и региони (СЕОР), което се проведе в чешката столица Прага и чийто домакин бе кметът на града д-р к.м.н Бохуслав Свобода.

Форумът събра в заседателната зала на Пражкия общински съвет над 90 представители от националните асоциации, сред които и проф. Турманова съветник в Общинския съвет - Бургас и Бедрие Газиюмер, зам.-председател на Общински съвет - Черноочене - от българската делегация в СЕОР.

Политическият комитет одобри бюджета за 2024 г., дългогодишната визия на СЕОР, календара на събитията и прие проект на обръщение към членовете на Европейския парламент по повод предстоящите избори през 2024 г., както и проектопредложение на Декларация на европейските кметове за бъдещето на европейската градска политика. Документът ще бъде подписан на форум на европейските кметове на 24 януари 2024 г. в рамките на Белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз. Тя е възможност за кметовете и основните европейски градски мрежи да представят общи смели препоръки към европейските институции за амбициозна европейска градска политика в бъдещия европейски политически мандат 2024-2029 г.

В резиденцията на кмета на Прага Бохуслав Свобода се подписа Пражката декларация, в която се апелира за ,,повече доверие и по-силен глас на местните и регионални власти“. В документа се поставя фокус основно върху необходимостта от пълноценно и ефективно участие на местните и регионалните власти и техните национални асоциации в политическите процеси на ЕС.

В рамките на заседанието се проведе дебат на тема - демокрация и прилагането на политиките на Европейската зелена сделка на местно ниво. В дискусията онлайн участваха заместник-генералният директор на ГД ,,Енергетика‘‘ на Европейската комисия Матю Балдуин, както и ръководителят на кабинета на заместник-председателя на Европейската комисия Дубравка Шуица. В дискусията стана ясно, че Европейската зелена сделка се очертава като визионерска инициатива с хоризонт до 2050 г. Тя цели да превърне Европа в първия в света неутрален по отношение на климата континент, за което се изисква активно участие и подкрепа на общините и регионите.

Следващото заседание на ПК на СЕОР ще се проведе на 17 юни 2024 г. в Сърбия.

Галерия