В Бургас направихме мащабни инвестиции в образованието с ясното разбиране, че работни места, високи доходи и развиваща се икономика се постигат само с качествено образование, каза Севдалина Турманова. Снимка Личен архив

В Бургас направихме мащабни инвестиции в образованието с ясното разбиране, че работни места, високи доходи и развиваща се икономика се постигат само с качествено образование, каза Севдалина Турманова. Снимка Личен архив

Севдалина Турманова е председател на Общинския съвет в община Бургас от мандат 2019 - 2023 година. Била е зам.-председател в Областна управа Бургас с ресори образованието, социалните дейности и здравеопазването. Проф. д-р Турманова е преподавател в катедрата по „Технологии, материали и материалознание” на бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Наскоро бе избрана за зам.-ректор по учебната дейност на висшето учебно заведение. 

Ръководи успешно регионалното представителство на БАН в област Бургас. Научните й интереси са в областта на полимерите за медицината и екологията с научни публикации в списания в България, САЩ, Великобритания, Германия, Унгария и др.

За втори път е водач на листата с кандидатги за общински съветници от партия "ГЕРБ" в община Бургас.

- Г-жо Турманова, за втори път сте водач на листата с кандидати за съветници на партия "ГЕРБ" в община Бургас. С какво Ви задължава тази отговорност и доверие, което Ви е гласувано?

- Доверието, което в годините съм получавала, е най-голямата мотивация за мен. Разбирам доверието като висша ценност и като основа на връзките в обществото. Това ни задължава да бъдем отговорни! Да съм водач на листата с кандидати за съветници на партия "ГЕРБ" в Бургас е на първо място чест, защото всеки един колега притежава безспорни професионални и личностни качества. На второ място ме задължава да удвоя усилията в работата си по важните проекти и теми за града ни, каквито са демографското развитие, продължаващия прогрес на образованието, задържането на младите хора, подобряване на екологичната обстановка.

- По време на първия си мандат като председател на ОбС Вие запазихте добрия тон и се опитвахте да сплотявате групата на ГЕРБ. По време на тази кампания как се сработвате с кандидатите от листата, сред които има и доста нови лица?

- Когато в един екип има ясна обща цел, споделени ценности и разбиране, че сме заедно, за да работим в името на обществените дела и Бургас, тогава сработването се случва естествено и без усилия. Такава е атмосферата в екипа, който водя, и съм щастлива съм, че в листата има нови лица, нова енергия и много мотивация.

- По професия сте инженер химик, но имате иновативно мислене и сте привърженик на зелените практики. Как химията може да бъде използвана с екологична цел?

- Химията е не само моя професия, тя e необятна вселена, в която винаги има какво да откриеш. С химията можем да си обясним редица естествени процеси около нас, в самите нас. Тази нейна страна, поднесена достъпно, съм сигурна, че може да провокира много внимание, да „запали“ много бъдещи химици. Посветих се на изследването на полимерите. Поддръжник съм на идеята за минимизиране употребата на пластмаси, защото светът се задъхва от пластмаса и вредни продукти. За мен е изключително важно да възпитаваме отговорно поведение към тези продукти, с което да се прояви реална грижа към морето и здравето на човека. Всъщност здравето ни и екологията са двете страни на една и съща монета.

- Наскоро бяхте избрана за зам.-ректор по учебната дейност в университет "Проф. д-р Асен Златаров". В каква посока ще насочите работата си?

- Това е университетът, с който съм свързана почти през целия си съзнателен живот. Първо бях студент там, а след дипломирането си останах, за да развивам научна и преподавателска дейност. Познавам историята, процесите, мечтите, проблемите и амбициите на тази впечатляваща за мен образователна институция. Вече имам разработена концепция за развитие на учебната дейност. Подобряването на материалната база е изключително важно за провеждането на качествено образование. Преди дни предложих на национално ниво да бъде създаден фонд за такива дейности. Идеята ми беше възприета изключително позитивно, очаквам развитие по нея. Започваме активна работа по създаване на конкурентни бакалавърски и магистърски специалности с възможности за мобилност, учене на чужд език. След броени дни за пръв път стартираме чуждоезиково обучение на студенти по медицина. В концепцията ми са залегнали и активна съвместна работа с училищата, онлайн организиране и осъществяване на всички дейности по кандидатстване, нови интердисциплинарни специалности, ориентирани към динамиката и пазара на труда.

- На какво се опитвате да учите студентите и докторантите в университета, където преподавате? Те като млади хора интересуват ли се от политика и упражняват ли правото си на избор?

- Работя с наистина прекрасни млади хора. Когато избереш пътя на наука, ти избираш да се посветиш на една изключително динамична и много изискваща материя. За това се иска характер и постоянство. Моите студенти и докторанти уча първо на себеуважение. Те трябва да знаят, да са сигурни, че нито едно общество не би могло да върви напред, ако няма учени и хора, които работят в негов интерес. Опитвам се да запаля в тях искрата към научноизследователска дейност, като им покажа, че посвещавайки се на научните изследвания, те стават част от решаването на реални житейски проблеми. Това е истински вдъхновяващото, това държи и мен свързана с науката много силно. Младите хора, тези, с които аз ежедневно общувам, са силно заинтересовани и загрижени за света около себе си, за нашия Бургас. Те имат своите мечти и изисквания, винаги ги слушам внимателно и черпя вдъхновение от тях при реализацията на обществените си дела.

- Образованието е сред приоритети в предизборната кампания на Димитър Николов, който за пети път е кандидат за кмет, издигнат от ГЕРБ. Като човек, чийто живот е тясно свързан с тази сфера, кои са Вашите лични приоритети тук?

- Науката и образованието са мой житейски път и мой най-голям приоритет, възприемам ги за мисия. В Бургас направихме мащабни инвестиции в образованието с ясното разбиране, че работни места, високи доходи и развиваща се икономика се постигат само с качествено образование. Мой личен приоритет е разширяването на създадения единствено в Община Бургас фонд „Наука“, с което да се даде още по-голяма възможност за реализиране на научноизследователска дейност в контекста на приоритетите на Бургас. Както казах, чрез науката се решават реални житейски проблеми и трябва да я подкрепим. Утвърждаването на Бургас като академичен център и привличането на млади хора са онова, което ще ми донесе най-голямо удовлетворение и усещане, че нелеката обществена работа е струвала усилията и инвестираното време. Следващата стъпка е изграждането на студентско градче, където с модерни технологии ще стимулираме студентския научен потенциал.  Създаването на факултет по фармация към бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“ е другата голяма цел. Това ще осигури ценни кадри за региона, както вече го прави факултетът по медицина, за който се преборихме.

- Предизборната Ви кампания е наситена с редица срещи с хора от различни части на Бургас и съставните селища на общината. Какви са най-честите им искания и препоръки за следващите четири години?

- Ежедневно се срещам с нашите съграждани – и в кампанията, и извън нея. Исканията им не са по-различни от моите, от вашите – всички искаме да живеем в чист и подреден град, с достатъчно зелени пространства, с добро образование, с развита медицина, с богат културен живот, възможности за работа, привлекателен за младите хора. По всички тези наши желания е направено много. В проектите за следващите 4 години сме заложили още по-амбициозни проекти. Градът ще продължи да се развива като образователен център и ще има свой студентски град с кампус и лаборатории за споделени знания. Инфраструктурата в кварталите ще бъде приоритет. Предвидени са нови паркове, детски площадки, велоалеи, спортни съоръжения. Подкрепата за младите ни съграждани – отличните ученици и студенти, както и за уязвимите хора, ще продължи. Предвидени са нови индустриални зони, модерни работни пространства, които да привличат новите професии тук. Вслушваме се във всички искания и предложения на бургазлии и вярвам, че в това е причината Бургас да се развива с такива високи темпове.

- Кои са посланията Ви, които искате да достигнат до повече хора и как успявате да ги отправяте към бургазлии?

- Бургас трябва да продължи да има смели мечти, големи цели и още повече самочувствие. Да задържи темповете, с които се развива през последните години, за да бъде привлекателен за своите млади хора, грижовен към възрастните ни съграждани, отворен към всички в активна възраст, които биха го припознали за свой дом. Бургазлии сме силно привързани към града си, затова посланието ми е всеки да бъде активна част от мечтите за един модерен, развит, изпълнен с възможности и красота град.

Партия "ГЕРБ" се явява на местните избори под №7 в интегралната юлетина!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!