Северният плаж открива сезона на 12-ти юни 35 спасители оборудвани с модерни радиостанции и моторни лодки "Хонда", които за минути могат да покрият периметъра на цялата ивица ще бдят за сигурността на плажуващите. На плажа има 10 вишки за наблюдение.

За сезона са сключени договори с професионални лекари реаниматори и медицински сестри, осигурено е постоянно дежурство на медицинска линейка – реаномобил и шофьор. Централният медицински реанимационен пункт и централната служба на водното спасяване се намират в зоната до Бункера на Северния плаж.

Работното време на плажа в охраняемите зони ще бъде от 8 часа до 18 часа.

От ръководството на концесионера "Онтайм" припомнят на посетителите на плажа, че бургаският мостик, който разделя двете плажни ивици, е извънконцесионна територия и там къпането и плуването са  абсолютно забранени.

Плаж "Централен" вече не е предмет на концесионен договор с "Онтайм". За него с търси стопанин, който да го поддържа през сезона.

Няколко дни преди официалното откриване пясъчната ивица ще бъде обезпаразитена, като повторно ще бъде това направено и в средата на летния сезон.

За удобството на плажуващите ще бъдат разположени 60 кошчета за смет, 10 душа, 5 умивалника за крака, 10 съблекални и 16 тоалетни.

За улеснение на достъпа до плажната ивица на хора със затруднения в придвижването са осигурени две рампи на Северния плаж. За спортуващите са изградени и осигурени 4 волейболни игрища. Над 50% от територията на плажната ивица ще е свободна за разполагане на плажните аксесоари на посетителите, в останалите зони ще има чадъри и шезлонги на цени 3 лева.

И през лято 2010 год. за гостите на плажа е осигурен безжичен интернет за свободен достъп.