Димитър Найденов показва инсталацията с контейнерите, за които е сезирал институциите. Снимки Черноморие-бг

Димитър Найденов показва инсталацията с контейнерите, за които е сезирал институциите. Снимки Черноморие-бг

Бившият депутат от "Демократична България - Обединение" Димитър Найденов сезира министерства и институции за инсталация за опасни товари, изградена на територията на концесионираното от "БМФ Порт Бургас" пристанище. "Имаме данни, че през 2017 година на фирмата е издадено разрешение за въпросната инсталация без да е направена оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС)", коментира Найденов на нарочен брифинг. Според него, за да бъде пусната в експлоатация инсталацията за складиране и обработване на сярна киселина е трябвало да бъде направен ОВОС. Ако това се беше случило преди пет години, можеше бургазлии да се обявят против изграждането на инсталацията.

На пристанището има контейнери за течно гориво, за сярна киселина, за пропан бутан. Според Найденов, тази инсталация крие риск от екологична катастрофа.

Той е отправил питане до Министерството на финансите дали въпросната инсталация е реализирана със средства на клиентите на фирмата консеционер или от самия концесионер, както и дали се спазва договора и плащат ли се редовно концесионните такси?

Питане е направено и към Министерството на околната среда и водите, което касае ОВОС на инсталацията.

Между временно от фирмата концесионер поканиха бургазлии на 19-ти февруари в Ден на отворените врата, за да се запознаят на място с направените през последните 10 години инвестиции.

Галерия