Постройката от години е оставена да се руши

Постройката от години е оставена да се руши

Сградата на улица "Александър Велики" №37, където се помещаваше редакцията на общинския всекидневник "Бургас днес" се руши. Общинският съветник от листата на ГЕРБ Георги Дракалиев е изпратил питане до Община Бургас как ще бъде обезопасена сградата.

Двуетажната постройка е общинска собственост. Главният вход на сградата е на "Александър Велики" срещу задния двор ОУ "Княз Борис I". Помещението на партера в сградата, което се пада на ъгъла на "Александър Велики" и "Патриарх Евтимий" също е общинско и е отдадено под наем на Дружеството за диабетици и инвалиди "Зора 200". Дълги години то функционираше като кафене, което бе отдавано под наем от Общината.

Георги Дракалиев посочва в питането си до Общината, че вторият етаж на сградата над този обект е в окаяно състояние. Oт години мазилката се рони, а прозорците са изпочупени и често при силен вятър върху тротоара се сипят стъкла и хоросан.

Точно по този тротоар, обаче, минават много деца на отиване и връщане от училище. Често те са придружавани и от родителите си.

"Някои от тези родители неведнъж са повдигали този въпрос пред мен и аз съм се опитвал чрез разговори с отговорни лица и с някои от собствениците да помогна за разрешаването на този въпрос. И тъй като на втория етаж на сградата все още има изпочупени прозорци, които застрашават здравето и живота на минувачите, бих желал да получа писмен отговор за намеренията на Община Бургас", пише Дракалиев.

Редакцията на общинския всекидневник "Бургас днес" се помещаваше на втория етаж на въпросната сграда до 2002 година. Тя заемаше почти целия втори етаж от постройката. Част от него сега е собственост на фитнес център. От 16 години сградата не функционира. Оттогава и общинският всекидневник не излиза от печат. Постройката, която е в центъра на града и в близост до училището и пожарната, бе оставена да се руши.