Нургюл Салимова е основният сеансьор в благотворителния турнир

Нургюл Салимова е основният сеансьор в благотворителния турнир

Шахматисти ще платят по 100 лева, за да играят в благотворителен турнир срещу Нургюл Салимова - най-младата шампионка на България за жени по шахмат. Тя ще бъде основният сеансьор в благотворителен шахматен сеанс организиран от фондация "Шанс за децата и природата на България" в полза на талантите на Бургас. Нургюл е международен майстор по шахмат за мъже и международен гросмайстор при жени, световна и европейска шампионка за девойки и неколкократен лауреат на Фондацията, подкрепяща развитието на даровити деца и младежи. През 2019 г. младата шахматистка печели приза на Фондацията, който ѝ осигурява участие в Европейското първенство по блиц и ускорен шахмат в Монте Карло, Монако.

"Вече единадесет години откриваме, подкрепяме и развиваме успешно талантите на България. Избрахме за кауза на събитието ни събирането на средства за изграждане на символ на талантливите деца на град Бургас, защото смятаме, че успехът трябва да бъде отличен и откроен. Добрият пример трябва да бъде показан и да служи за вдъхновение на младите хора", коментира Лилиана Славова - председател на фондацията и създател на Център за млади таланти в Бургас. 

"Бургас е град на таланти и затова ние вярваме, че тук трябва да бъде положен първия символ на таланта, надяваме се да ни последват и на национално ниво", допълва майсторът на спорта и дългогодишен треньор на световната ни шахматистка – Живко Жеков.

Сеансът ще се проведе на 26-ти ноември от 16:00 часа, а всеки, който иска да се докосне до талант на световно ниво и да премери сили с най-добрата сред най-добрите в шахмата, може да го направи като се регистрира на: https://events.forbgkids.org/

Любителите на интелигентната игра ще имат две възможности - да играят срещу световната шампионка, като входът с право на игра е 100 лева или да бъдат гост-наблюдатели, като входът без право на игра е 50 лева. А който няма възможност да се включи в деня на събитието, може да стане спонсор и да подкрепи каузата чрез дарение през онлайн платформата на събитието: https://events.forbgkids.org/

Благотворителната инициатива ще се проведе под егидата и с участието на Димитър Николов - кмет на Община Бургас.