Повече от 20 години Атанас полага грижи, за да не загуби зрението си, но заболяването е прогресивно. Снимка Личен архив

Повече от 20 години Атанас полага грижи, за да не загуби зрението си, но заболяването е прогресивно. Снимка Личен архив

45-годишният Атанас Маринов, шеф готвач, има спешна нужда от 24 000 евро, за да не ослепее. Той е с диагноза "Латисова дистрофия на роговицата" и единствнният му шанс е трансплантация на роговиците на двете очи. Заболяването му е наследствено. На около 20 години той е диагностициран и оттогава се грижи за здравето си, следвайки препоръките на лекарите да ползва специални очила, капки за очи, подлагал се е на процедури за изтъняване на роговицата, премахване на киста от окото.

"За съжаление това заболяване има само консервативно лечение и с възрастта зрението се влошава, докато човек напълно ослепее. В последните две години зрението му рязко се влоши, като на дясното му око спадна на 15 %, а на лявото на 25 %. От няколко месеца търсим варианти за трансплантация на роговица. Обиколил е клиниките в София, ходи в Турция, дори в Германия, където дори работи в завод за батерии на коли, за да може да получи здравни права и да бъде одобрен за трансплантация безплатно там, но се оказа, че там също тази процедура се заплаща", пише Галина Георгиева - близък приятел на Атанас, която се е заела с кампания за набиране на средства за трансплатнацията.

Професор Адем Анил Кубалоглу от турската болница "Дюнагюз", която има филиал в Чорлу е дал съгласие да извърши трансплатнацията срещу сумата от 24 000 евро. За съжаление тя е непосилна за Атанас и семейството му. Операциите ще са две, като първо се прави трансплантация на роговица на едното око и след 3 месеца - на другото. "Турските клиники работят с американски банки за роговици. Оттам ни увериха, че седмица след официалния преглед роговицата се доставя в рамките на дни и операцията се прави веднага. Възстановяването при този тип операция е по-бързо и той ще може до 40 дена след това да бъде напълно функционален", обяснява Галина Георгиева.

За да бъдат извършени интервенциите, трябва да се събере сумата. Ще са необходими средства и за лекарства.

До този момент са събрани едва 6551.77 лева. Всеки, който има възможност и желание да помогне, може да го направи на този линк