Модерен прочит на класическа кавърма впечатли учениците от гимназията. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Модерен прочит на класическа кавърма впечатли учениците от гимназията. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Шеф Хю Бутен - директор и главен шеф - инструктор в Институт по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна  направи своеобразна кулинарна демонстрация пред учениците от бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров". В рамките на своята презентация той представи използването на съвременни кулинарни техники в класически ястия като приготви класическа кавърма с модерен прочит. По време на готвенето шеф Бутен показа и как се готви с нулев отпадък.

Кулинарните умения на шеф Бутен впечатлиха учениците от бургаската гимназия, някои от които със сигурност ще тръгнат по неговите стъпки.

Заедно с шеф Бутен в ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" бяха и Мария Пехливанова - студент в специалност "Гастрономия и кулинарни изкуства", възпитаник на гимназията, Любомир Митев - студент в специалност "Гастрономия и кулинарни изкуства" и Савина Пенева - експерт "Маркетинг".

Бургазлийката и бивша възпитаничка на бургаската гимназия - Мария Пехливанова направи презентация на "South American torta de chocolate" - аржентинска шоколадова торта с бисквити, крема сирене и дулсе де лече

Шеф Бутен е от Канада и е с повече от 30 години професионален стаж, включващ както преподавателски опит в кулинарни училища, така и работа като шеф-готвач в изискани хотели и ресторанти в близо 25 различни държави по целия свят. След като завършва кулинарни изкуства в Институт по туризъм и хотелиерство Du Québec, в Монреал, шеф Бутен работи е продължение на 7 години като главен готвач на Club Med. Сред държавите, в които е работил са Мексико, Австралия, Бахамските острови, Малайзия, САЩ и Куба. Владее френски, испански и английски, а мексиканската и италианската кухня са сред любимите му. Шеф Бутен е работил в изискани заведения за хранене като Little Nell в Аспен, класиран сред първите 25 хотела в САЩ, и ресторанта с 3 звезди "Мишлен" на Бернар Лоазо в Бургундия, Франция. Повече от 8 години е шеф-инструктор в два кулинарни университета в Мексико Сити, а от 2015 г. обучава студенти по кулинарни изкуства в България. В Бали, Индонезия през 2005 г. шеф Бутен придобива допълнителни сертификати за мениджмънт в производството на храни. От същата година е обучаващ и ментор на сервсейф, като преподава в класове и семинари за групи от 4 до 150 участници. Като признат кулинарен експерт, шеф Бутен често е канен като съдия в различни конкурси, а през 2017 г. е член на журито в конкурса Bocuse D’Or Bulgaria. Освен това е треньор на няколко кулинарни отбора, печелили първите места в различни кулинарни купи и състезания.

Галерия