Двата балетни спектакъла ще бъдат представени на 14-и ноември. Снимки Държавна опера Бургас

Двата балетни спектакъла ще бъдат представени на 14-и ноември. Снимки Държавна опера Бургас

Нова среща на любителите на балетното изкуство предстои на 14-и ноември, понеделник, от 19.00 часа в залата на Бургаската опера. Ще бъдат представени в една артистична вечер – „Шехерезада“ – едноактен балет по музика на Николай Римски-Корсаков, и „Пахита“ – по музика на Лудвиг Минкус. Автор на хореографията и режисурата на „Шехерезада“ е всепризнатия майстор в сферата на балетното изкуство – проф. Хикмет Мехмедов. Сценографията е на именития Борис Стойнов, художник на костюмите е не по-малко известната в арт средите Цветанка Петкова-Стойнова (и двамата, за съжаление, вече не са между нас, но остават прекрасните им творения, които продължават сценичния си живот). Репетитор на балетния състав е Галина Калчева. Дългогодишната примабалерина на Бургаската опера е режисьор на „Пахита“, който в предишни представления почитателите на балета са гледали заедно със сценичната кантата „Кармина Бурана“, а за първи път в понеделник ще имат възможност да видят наситената с южен темперамент и жар постановка заедно с различната по стил, динамика и послания „Шехерезада“, която носи мистиката на Изтока. Помощник-режисьор и на двете постановки е Петър Тихолов, В двата балетни спектакъла участват солисти и ансамбъл на балетния състав към Държавна опера – Бургас.

В ролите на сцената на Опера Бургас в понеделник вечерта в спектакъла „Шехерезада“ ще се представят: Яна Бердута– дебют в ролята на Шехерезада. В ролята на Роба бургаската публика ще види Теодор Цаков. В образа на Шахриар влиза за първи път Кирил Филипов, а Евнух ще бъде Светлан Николов. В четворка жени ще се представят: Анелия Иванова, Емона Георгиева, Натали Иванова и Илина Константинова. Слугини ще бъдат: Мария Габарова и ПатрисияСоарес. В приказната история, разказана чрез изящните средства на балетното изкуство, по  характерната музика с ориенталски мотиви на Римски-Корсаков, участват още: Ива Кавръкова, Калина Неделчева, Ивана Фиалковска, Бианка-Хелън Джованели, Елена Георгиева, Гергана Георгиева, Стефан Типиков, Стоян Фъртунов.

Във вариациите из балета „Пахита“ по музика на Лудвиг Минкус и режисура на Галина Калчева на 14-и ноември на сцената на Бургаската опера ще излязат:  Даниела Туртуманова-Стоянова - дебют, Даниел Тичков - дебют. В Pa de troisучастват: Натали Иванова, Илина Константинова, Кирил Филипов - дебют и за тримата. В темпераментните балетни сцени, наситени с динамика и представени с висше техническо майсторство, участват още: Емона Георгиева, Калина Неделчева, Рая Чакърова, Никол Маренова, Събина Косева, Ива Кавръкова, Гергана Георгиева, Яна Бердута, Ивана Фиалковска, Мария Габарова, Елена Георгиева, Бианка‐Хелън Джованели, Теди Димитрова, Виолета Горанова. В балетната феерия участват и възпитаници на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" – Бургас и Детски балетен театър "Капка".

Галерия