Конкурсът е на името на поета Христо Фотев

Конкурсът е на името на поета Христо Фотев

Шестима поети са номинирани за приза на името на Христо Фотев. Петчленното жури на Националния конкурс за поетична книга обяви тясната си номинация от автори, между които ще бъде определен носителят на голямата награда в конкурса. Победителят ще получи парична премия и диплом от Община Бургас, както и пластика "Златно перо" от Съюз на българските писатели.

Списъкът на номинираните автори по азбучен ред е следния: Женя Димова, Иван Странджев, Петър Чухов,Пламен Дойнов, Ренета Бакалова и Сашо Серафимов.

Тази година тясната номинация включва шестима поети, тъй като двама от тях получиха еднакъв брой гласове.

На заседанието си журито подчерта високото ниво на поетичните книги, които се състезаваха за голямото отличие и единодушно реши да бъдат връчени и няколко съпътстващи награди, сред които и две отличия на Община Бургас.

На 25 март 2022 година се навършват 88 години от рождението на големия български поет Христо Фотев. На този ден ще можем да се докоснем до онези спомени, силуети и жестове през неговата поезия чрез рецитал по стихове от Христо Фотев в изпълнение на ученици от НУМСИ "Проф. П. Владигеров" - Бургас. Събитието ще е на паметника на Христо Фотев в Приморски парк от 12:00 часа, където жителите и гостите на община Бургас ще могат да положат и цвете в знак на признателност.

В 17:30 часа ще бъдат наградени победителите в съпътстващото събитие: конкурс за рисунка по стих на Христо Фотев. Церемонията ще се проведе в драматичен театър "Адриана Будевска". Най-добрите картини, оценени от специално избраното жури с представители на Бургаска художествена галерия, Дружество на художниците, Филиал на Национална художествена академия, Община Бургас и Бургаска писателска общност, ще бъдат експонирани във фоайето на театъра.

От 18:00 часа изпълненията на бургаския духов оркестър ще посрещат пред драматичен театър "Адриана Будевска" гостите на церемонията по награждаване в осмото издание на Национален конкурс за поезия "Христо Фотев". На сцената на театъра зрителите ще видят и спектакъл по стихове на Христо Фотев, подготвен от писателката Керана Ангелова и режисиран от Борислав Чакринов. Събитието е с начален час 18:30 часа.